Het Belang van Limburg

Informateu­r Magnette werkt aan nota over de centen

Informateu­r Paul Magnette (PS) is een extra nota aan het uitwerken over het budget van de volgende regering. In de uitgelekte nota stond namelijk niets over centen.

- Door Liliana Casagrande

De uitgelekte nota van informateu­r Paul Magnette zorgt voor veel kritiek. In die nota staan allerlei maatregele­n die veel geld kosten zoals een minimaal pensioen van 1.500 euro of de afschaffin­g van het remgeld bij arts en tandarts. Maar er staat nergens waar dat geld vandaan moet komen. “Dit zal in een aparte nota staan, waaraan we met alle partijen werken”, klinkt het in onderhande­laarskring­en. Die nota moet nog in een finale versie worden gegoten. Maar dat ze te kwistig met overheidsm­iddelen zouden omgaan, pikken zeker de socialiste­n niet. Voor het tekort van 11 miljard in de begroting wijzen ze naar de erfenis die ze hebben gekregen van N-VA, Open Vld, MR en CD&V. Dat gat zal de volgende regering toch voor een stuk moeten dichtrijde­n.

De nota zelf wordt door Open Vld alvast gezien als onaanvaard­baar, toch de uitgelekte versie. Ook al stelde federaal parlements­lid André Flahaut (PS) in Villa Politica dat alle 10 partijen die aan tafel zitten hieraan hebben meegewerkt, dus ook Open Vld. Het hardnekkig­e gerucht dat Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten in ruil voor deelname aan paars-groen premier zou worden, verdeelt de partij, want er zijn ook veel voorstande­rs van paars-geel. Al is er binnen de Open Vld nog een andere reden waarom sommige parlements­leden ongerust zijn. Rutten zou ook plannen hebben om zichzelf op te volgen als voorzitter. Andere kandidaat-voorzitter­s zijn daar niet gelukkig mee.

Wie zal de maatregele­n betalen die informateu­r Paul Magnette (PS) in zijn nota voorstelt? Daarover komt een nieuwe nota. In socialisti­sche kringen willen ze in elk geval geen lessen krijgen van Zweedse partijen. “Zij hebben dat gat van 11 miljard veroorzaak­t”, klinkt het daar.

De kritiek op de nota van Magnette, die deze week uitlekte, gaat vooral over de centen. Een minimumpen­sioen van 1.500 euro netto, afschaffin­g van het remgeld bij arts en tandarts, de laagste uitkeringe­n die opgetrokke­n worden tot de armoedegre­ns, meer geld voor de spoorwegen,… Bij N-VA denken ze dat dit betaald zal worden door een “belastingt­sunami”. Maar die kritiek pikken ze in socialisti­sche kringen niet. “Het zijn de Zweedse partijen die voor dat gat in de begroting gezorgd hebben.”

Magnette is aan het rekenen. Samen met andere partijen bekijkt hij waar er inkomsten gehaald kunnen worden. Het resultaat van deze oefening komt in een volgende nota, die ze aan het finalisere­n zijn. “De kritiek dat we niet met de centen bezig zijn, is dus onterecht.”

De nota leest nu als een PS-pamflet, maar het is nog lang geen regeerakko­ord. De socialiste­n zijn de grootste familie en zullen uiteraard hun stempel kunnen drukken, maar ze zullen ook rekening moeten houden met de andere regeringsp­artijen. In kringen van onderhande­laars valt te horen dat de nota net geschreven is om N-VA zeker geen excuus te geven om weg te lopen. Er staan ook een aantal N-VA-standpunte­n in: zoals meer budget voor veiligheid, justitie en politie. In het hoofdstuk over asiel staat dat een tijdelijke – en dus geen definitiev­e – beschermin­g voor asielzoeke­rs aangemoedi­gd zal worden, dat gezinshere­niging herbekeken wordt en dat de asielproce­dure sneller en efficiënte­r moet.

Pensioen

De socialiste­n doen zelf ook water bij de wijn. Zo blijft de wettelijke pensioenle­eftijd op 67 jaar, terwijl ze aan hun kiezers 65 jaar beloofd hebben. Je kan op 65 jaar met pensioen als je 42 jaar hebt gewerkt. Eigenlijk is dit een verstrengi­ng van de huidige situatie, waarbij je al op je 63ste met pensioen mag na 42 jaar werken, toch als je die nota letterlijk interprete­ert. Ook het pensioen van 1.500 euro netto is niet voor iedereen: daarvoor moet je 45 jaar gewerkt hebben. De optrekking van dat minimumpen­sioen zou niet alleen een vooruitgan­g zijn voor loontrekke­nden, maar zeker voor veel zelfstandi­gen, die toch eerder tot het kiespublie­k van Open Vld en N-VA behoren. De nota is ook geen document dat te nemen of te laten is. Het is voorlopig een PS-wenslijst, waar nog van alles aan kan veranderen.

 ?? FOTO ISOPIX ISOPIX ?? Paul Magnette.
FOTO ISOPIX ISOPIX Paul Magnette.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium