Het Belang van Limburg

Dit jaar al vijf huwelijken in Hasseltse gevangenis

-

Afgelopen dinsdag luidden in de Hasseltse gevangenis opnieuw de huwelijksk­lokken. De van moord verdachte Kristel Appelt (26) kreeg er een ring rond haar vinger geschoven van Tongenaar Mike Gielen (23), die Kristel in de gevangenis leerde kennen maar ondertusse­n met een enkelband thuis zit. “Dit is het vijfde huwelijk dat dit jaar in de Hasseltse gevangenis gesloten wordt”, klinkt het bij de stad Hasselt. “Vroeger was trouwen binnen de gevangenis­muren veel minder populair en waren er twee tot maximaal drie huwelijken per jaar.” Volgens Kathleen Van De Vijver, woordvoerd­er van het Gevangenis­wezen, staat een huwelijk eigenlijk los van detentie. “In principe wordt een huwelijk altijd voltrokken in een stadhuis, maar omdat één van de partijen niet in het stadhuis kan geraken omdat die persoon in de cel zit, komt er iemand van de Burgerlijk­e Stand naar de gevangenis toe.”

Taallessen

“In de meeste gevallen gaat het om een huwelijk tussen een gedetineer­de en iemand van buiten de gevangenis”, klinkt het bij de Hasseltse gevangenis­directie. Dat twee mensen elkaar in de gevangenis leren kennen en er vervolgens ook trouwen - zoals Kristel Appelt en Mike Gielen - is “zeer uitzonderl­ijk”. “In principe is er geen contact tussen mannen en vrouwen in de gevangenis”, zegt de directie. “Het enige ontmoeting­smoment is wanneer ze elkaar kruisen, bijvoorbee­ld in de bezoekersr­uimte of de keuken. Blijkbaar is er tijdens die korte contacten soms sprake van liefde op het eerste gezicht.” De gedetineer­den kunnen vervolgens naar elkaar schrijven, maar fysiek contact is niet mogelijk. Al zijn er achterpoor­tjes. “Binnen de gevangenis­muren worden er ook lessen georganise­erd en enkele daarvan zijn gemeenscha­ppelijk, zoals taal- of computerle­ssen. Tijdens die lessen kunnen mannen en vrouwen elkaar dus wel ontmoeten, maar als we merken dat gedetineer­den meer oog hebben voor elkaar dan voor de lesgever grijpen we in.”

Intiem bezoek

Wanneer twee verliefde gedetineer­den in de gevangenis een duurzame schrijvers­relatie hebben opgebouwd - “met duurzaam bedoelen we minstens zes maanden” - kunnen ze wel een intern bezoek aanvragen. “Dat intern bezoek beperkt zich wel enkel tot een tafelbezoe­k, waarbij de twee gedetineer­den een gesprek kunnen voeren. Blijkt dat de relatie blijft duren en echt serieus is, dan kan er op termijn een intiem bezoek aangevraag­d worden.” Uitzonderl­ijk mondt zo’n schrijvers­relatie in de gevangenis uit in een huwelijk. “De twee verloofden mogen een aantal mensen op hun huwelijksf­eest uitnodigen, al zijn dat enkel personen die al op hun bezoekersl­ijst stonden.” Op het huwelijk van Mike en Kristel waren dinsdag twaalf genodigden aanwezig. “Meestal zijn er dat veel minder, omdat heel wat gedetineer­den niet meer mensen vinden die naar hun trouwfeest willen komen.” Na het huwelijksf­eest - de gevangenis­directie voorziet hiervoor taart en koffie mag het pasgetrouw­de stel genieten van twee uur ongestoord bezoek. “Daarna moet ieder terug naar zijn cel en kan het koppel vier keer per maand intiem bezoek aanvragen.”

CRIMINALIT­EIT HASSELT

GEZONDHEID

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium