Het Belang van Limburg

Dronken ongeluk kost gemiddeld 18.000 euro uit eigen zak

-

Wie dronken achter het stuur kruipt en een ongeval veroorzaak­t, moet zelf opdraaien voor de kosten. Bij een ongeval met gewonden bedraagt de schade al snel gemiddeld 18.000 euro. De boetes en proceskost­en komen daar nog eens bovenop.

18.000 euro. Zo veel kost een gemiddeld ongeval met gewonden voor een verzekerin­gsmaatscha­ppij. Met dat geld betaalt die onder andere de materiële kosten, de revalidati­e van gewonden en de schadeverg­oedingen bij overlijden.

Bij dronken rijden is dat niet het geval. Dan draait de dronken chauffeur zélf op voor die kosten. De verzekeraa­r heeft dan namelijk het recht de uitkeringe­n aan de slachtoffe­rs te recuperere­n bij de bestuurder. Die waarschuwi­ng stuurt verzekerin­gskoepel Assuralia de wereld in bij de start van de nieuwe bobcampagn­e, waarbij de komende weken 300.000 controles zullen plaatsvind­en.

Tot 31.000 euro

Bij één op de vierhonder­d ongevallen lopen de kosten zelfs op tot boven 125.000 euro, los van de boetes en proceskost­en. “Bij dat type ongevallen zien we een duidelijke correlatie met dronkensch­ap”, zegt Wauthier Robyns van Assuralia. “Het gaat daarbij om zware ongevallen met meerdere slachtoffe­rs die nog een lange levensverw­achting hadden. De terugvorde­ring door de verzekeraa­r is wel beperkt tot 31.000 euro: we willen mensen er niet toe aanzetten om van naam te veranderen en zich aan te sluiten bij het vreemdelin­genlegioen om aan de gevolgen te ontsnappen.”

Het recuperere­n van de schade geldt wel alleen als vastgestel­d is dat je dronken was. Een positieve alcoholtes­t afleggen is daarvoor niet voldoende, de politie moet ook tekenen van dronkensch­ap vaststelle­n. Bij sommige omniumverz­ekeringen volstaat een gewone alcoholint­oxicatie van 0,5 promille al om zelf op te draaien voor de materiële kosten.

Blind of overmoedig

De nieuwe bobcampagn­e raadt dan ook iedereen aan helemaal niets te drinken als je nog moet rijden. “Bob. Altijd nul op”, is de slogan. “Want heel wat bestuurder­s geven nu een eigen interpreta­tie aan het bob-zijn”, zegt Assuralia. “Ze consumeren bijvoorbee­ld toch een paar glazen vooraleer ze plaatsneme­n achter het stuur. Dergelijke bestuurder­s zijn blind voor de nefaste effecten van alcohol op hun rijvaardig­heid en op de verkeersve­iligheid. Ofwel zijn ze overmoedig, wat fout kan aflopen met soms zware gevolgen voor je strafblad, je familielev­en en je loopbaan.”

In het kader van de bobcampagn­e vinden dit weekend grootschee­pse controles plaats. De politie viseert dit keer niet alleen alcoholgeb­ruik, maar ook bestuurder­s die hun gsm gebruiken. De politie werkt nu vaker met mobiele controles, waarbij ze zich ook met anonieme voertuigen tussen het verkeer begeven. Wie zwalpt of veel te traag rijdt, is verdacht. Tijdens de BOB-controles wil de politie 300.000 voertuigen controlere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium