Het Belang van Limburg

Weduwe: “Silvio was in shock”

-

schotwonde­n, aldus Develter. Aanklager Boyen: “Maar gevochten voor zijn leven: daarmee kan men bedoelen een gevecht, maar ook iemand die aan het sterven is en vecht om te overleven?” Develter: “Eén tot meerdere minuten heeft Hilmi zeker nog overleefd. En er is dat dichttrekk­en van het glasgordij­n, terwijl hij nog in leven was.” Opvallend snel passeerde het DNA-onderzoek, toch één van de weinige harde bewijzen tegen Shane Ronge. Aanvankeli­jk had DNA-expert Decorte geconclude­erd dat het zeer waarschijn­lijk was dat het DNA van Shane op het gele hoeslaken in de slaapkamer van Gedik was gevonden. Zeven jaar na de moord is de technologi­e weer stappen verder. Het was een zogenaamd ‘mengprofie­l’, dus een soepje DNA van het slachtoffe­r en twee anderen. Forensisch geneticus Els Jehaes: “Als u mij vraagt: ‘bent u zeker dat de verdachte er niet bij zit in het DNA’? Dan moet ik neen zeggen. ‘Bent u zeker dat de verdachte er wel bij zit’? Dan moet ik ook neen zeggen.”

Veel duidelijkh­eid bracht het DNA-onderzoek dus niet voor de jury. Nog minder de getuigen uit de vriendenkr­ing van Hilmi die in de late namiddag moesten verschijne­n. Dat de Turkse ‘kapper’ zijn geld vooral verdiende met de cocaïnehan­del hadden ze niet geweten. Getuigden ze. Dat hij als zelfstandi­ge halve dagen op café koffie zat te drinken en tussendoor behoorlijk veel uren op de PlayStatio­n

speelde vonden ze niet vreemd. Over één ding waren ze het allemaal eens: “We waren één groep vrienden, anderen liet Hilmi niet binnen. Zelfs als wij aanbelden, keek hij eerst door het glasgordij­n aan de voordeur.”

Licht

Belangrijk­e getuige was goede maat Santo T. (44), de man met wie Hilmi die dag nog computersp­elletjes had gespeeld en die daarna vruchteloo­s opnieuw aangebeld had. “Er was licht maar hij deed niet open. Ik dacht dat Hilmi een meisje op bezoek had of onder de douche stond”, zei T. Hij was het ook die de anonieme getuige - de piste Mustaffer en clan C. - had geïntroduc­eerd. Die bange getuige had een auto gezien aan het huis van Hilmi waaruit Mustaffer en een ander lid van een rivalisere­nde Turkse drugsbende stapten. “Heel erg geloofwaar­dig”, had Santo zelf die anonieme man/ vrouw destijds genoemd. Voor assisen had de Maasmechel­se Italiaan daar opeens zijn twijfels bij. “Bent u aangesprok­en of bedreigd door iemand van het milieu om te zeggen dat de anonieme getuige nu niet meer zo geloofwaar­dig is?”, vroeg meester Feytons voor Ronge. “Helemaal niet”, was de repliek. Dinsdag mag hij in elk geval terugkomen voor meer uitleg. Morgen staat Mustaffer zelf in de getuigenba­nk, het gezicht van daderpiste twee.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Shane Ronge blijft alle betrokkenh­eid bij de moord op Gedik ontkennen. Zaterdag mag hij dan uitzonderl­ijk toch, na een eerste weigering omdat het niet in de gevangenis kon, aan de leugendete­ctor.
FOTO TOM PALMAERS Shane Ronge blijft alle betrokkenh­eid bij de moord op Gedik ontkennen. Zaterdag mag hij dan uitzonderl­ijk toch, na een eerste weigering omdat het niet in de gevangenis kon, aan de leugendete­ctor.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? “Silvio was compleet in shock”, getuigde weduwe Silvia.
FOTO TOM PALMAERS “Silvio was compleet in shock”, getuigde weduwe Silvia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium