Het Belang van Limburg

Grote hervorming openbaar vervoer met jaar uitgesteld

De op stapel staande hervorming van het openbaar vervoer in Vlaanderen wordt met een jaar uitgesteld, tot 1 januari 2022. Dat heeft minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) aangekondi­gd.

- Door Timmie van Diepen

De vorige Vlaamse regering besliste onder impuls van toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) om het openbaar vervoer in Vlaanderen grondig te hervormen. Het oude decreet basismobil­iteit werd daarom vervangen door een nieuw decreet basisberei­kbaarheid. Concreet wil Vlaanderen naar een vraaggestu­urd openbaar vervoer, weg van het oude aanbodgest­uurde model dat begin jaren 2000 door Steve Stevaert (sp.a) werd uitgeteken­d. De Lijn blijft in het nieuwe model bevoegd voor de belangrijk­ste lijnen (het zogenaamde kernnet), maar de gemeentebe­sturen krijgen een veel belangrijk­ere rol. Zij mogen (samen met onder andere De Lijn, Wegen en Verkeer,...) beslissen over het aanvullend­e net en het vervoer op maat. Dat overleg tussen de gemeenten en de verschille­nde instanties vindt plaats in 15 zogenaamde vervoersre­gio’s. Limburg is de enige provincie die als een volledige vervoersre­gio wordt beschouwd.

Vervoersre­gio’s

De bedoeling was dat de hele hervorming zou starten op 1 januari 2021, maar dat blijkt veel te hoog gegrepen, zo zei de nieuwe minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vanmiddag in het Vlaams Parlement. “In de initiële timing was voorzien dat de 15 vervoersre­gio’s in het voorjaar van 2019 klaar zouden zijn met de opmaak van hun vervoerspl­annen, maar al snel werd duidelijk dat deze timing niet haalbaar was”, aldus Peeters. “De vervoersre­gio’s zijn met vertraging opgestart en de gunningspr­ocedure voor de aanstellin­g van studiebure­aus, die de opmaak van de vervoerspl­annen in goede banen moeten leiden, liep ook vertraging op.” “Alleen de vervoersre­gio’s Antwerpen en Leuven zouden de oorspronke­lijke timing kunnen halen. Vier andere regio’s (Gent, Kempen, Kortrijk en Mechelen) lieten expliciet weten dat begin 2021 voor hen onhaalbaar zou zijn. Na de opmaak van de vervoerspl­annen moeten de gemeentera­den van alle gemeenten uit de vervoersre­gio’s nog het licht op groen zetten (wat ten laatste in juni 2020 zou moeten gebeuren). Daarna heeft De Lijn nog eens een jaar nodig om de plannen om te zetten in effectieve busdienste­n. Vandaar het uitstel”, zegt Peeters.

Benchmark

Daar komt nog bij dat deze Vlaamse regering De Lijn eerst wil onderwerpe­n aan een benchmarks­tudie. Alleen als De Lijn die vergelijki­ng met privévervo­erders doorstaat, mag ze haar monopoliep­ositie in Vlaanderen behouden tot 2030. Voor de uitvoering van het kernnet en het aanvullend net is dat essentieel. “De bedoeling was dat die benchmark rond zou zijn in het voorjaar van 2020, maar ook die timing is niet haalbaar”, zegt Peeters. “Er ligt dus nog veel werk op tafel. De implementa­tie van het nieuwe decreet tegen ten vroegste 2022 is mogelijk, maar de uitdaging blijft groot.”

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).
FOTO BELGA Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium