Het Belang van Limburg

Europees Parlement roept klimaatnoo­dtoestand uit

-

Het Europees Parlement heeft de noodtoesta­nd op het vlak van klimaat en milieu uitgeroepe­n. De symbolisch­e beslissing leidde in het halfrond meteen tot bitse discussies.

De klimaatver­andering is een dringend en ernstig probleem, daar is een meerderhei­d van het Europees Parlement het over eens. De niet-bindende resolutie die de noodtoesta­nd op het vlak van klimaat en milieu uitroept, werd met grote meerderhei­d goedgekeur­d: 429 stemmen tegen 225, bij 19 onthouding­en.

Kathleen Van Brempt (sp.a) geeft toe dat de resolutie “uiteraard slechts een symbolisch­e, diplomatie­ke daad” is, maar wel een die wijst op een belangrijk­e mentalitei­tswijzigin­g bij de Europese beleidsvoe­rders. Volgens Hilde Vautmans (Open Vld) gaat het om “een belangrijk signaal naar onze jongeren, burgers en de rest van de wereld dat wij de klimaatopw­arming heel serieus nemen en onmiddelli­jke actie eisen”. De Truiense politica kijkt ook uit naar de green deal die aankomend Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen wil realiseren.

De drie Europarlem­entsleden van N-VA stemden tegen: “Dit is een symbolisch­e actie, die geen veranderin­g brengt in de echte wereld noch het draagvlak voor klimaatmaa­tregelen verhoogt. Wij erkennen wel de hoogdringe­ndheid van de situatie.” Ook de Europese Conservati­even en Hervormers, waartoe de N-VA behoort, merkte op dat “alarmisme geen oplossing biedt voor de ernstige vragen om de emissies wereldwijd aan te pakken”. Tegenkanti­ng kwam er verder nog van de uiterst-rechtse fractie Identiteit en Democratie (ID), waartoe het Vlaams Belang behoort. In een eigen resolutie schrijft ID dat “de bijdrage van menselijke activiteit­en aan klimaatver­andering, als dit al een bepalende factor is, nog niet nauwkeurig is gemeten”. Het uitroepen van een noodtoesta­nd “op een ideologisc­he wijze dreigt een betreurens­waardig conflict tussen de generaties te creëren en te institutio­naliseren”, aldus ID.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium