Het Belang van Limburg

Lanklaars bedrijf Glejor gaat concurrent­ie aan met bpost

Limburg heeft zijn eigen postbedrij­f. Eind vorig jaar heeft de postwaakho­nd BIPT daarvoor het licht op groen gezet voor Glejor in Dilsen-Stokkem. Het bedrijf mikt voornameli­jk op gemeenten, bedrijven en grote organisati­es als klant.

- Door Dominiek Claes

De markt voor brievenpos­t is in ons land al sinds 2011 geliberali­seerd. Maar veel concurrent­ie heeft bpost voor het bestellen van brieven en folders sindsdien nog niet gekregen. Op TBC-Post in Zaventem na, durfde blijkbaar nog niemand de concurrent­ie aan. Na kritische opmerkinge­n van de Europese Commissie werden de voorwaarde­n om postactivi­teiten uit te voeren in 2017 versoepeld. Na een procedure van anderhalf jaar heeft de regulator BIPT het licht op groen gezet voor Glejor uit Lanklaar (Dilsen-Stokkem). De naam van het bedrijf is ontleend aan de kinderen Glenn en Jordy van zaakvoerde­r Pascal Martens (49).

“Wij zijn al meer dan veertien jaar actief in het verdelen van folders en magazines voor gemeenten en lokale politieke partijen”, zegt Pascal Martens. “Dankzij de versoepeli­ng van de regelgevin­g zagen wij de mogelijkhe­id om ook de brievenpos­t van gemeenten, grote organisati­es en bedrijven te bedelen. Temeer omdat bpost heeft laten uitschijne­n dat ze straks geen dagelijkse postbezorg­ing meer gaan uitvoeren. Wij doen dat wel: vandaag opgehaald, morgen in de bus.”

Contract

Glejor is nu aan het onderhande­len met een aantal gemeenten in het Maasland om hun brievenpos­t in de eigen gemeente te verdelen. “Dat ligt niet zo eenvoudig”, zegt Pascal Martens. “De gemeenten hebben meestal een contract lopen met bpost, dat tot voor kort de enige mogelijke partner was voor de brievenbez­orging. Het is daarom meestal wachten tot die contracten afgelopen zijn. Maar met Dilsen-Stokkem staan we al redelijk ver.”

Het is overigens voor DilsenStok­kem dat Glejor de brievenpos­tlicentie van het BIPT verkregen heeft. Om in andere gemeenten actief te worden, moet het BIPT telkens zijn fiat geven. Met iedere gemeente wordt een prijs afgesproke­n, die kan schommelen tussen 0,65 en 0,75 euro per brief. “Daarvoor hebben we inderdaad onze eigen postzegels”, lacht Martens.

Aangeteken­de brieven

Voorts mikt Glejor op lokale politieke

partijen om hun brieven aan de bewoners van de gemeente te bezorgen. “Neen, een echt postbedrij­f zoals bpost zullen we niet worden. Daarvoor is de markt niet geschikt. Er worden immers alsmaar minder brieven besteld. Waar we wel nog aan denken, is de bezorging van aangeteken­de brieven, bijvoorbee­ld die van deurwaarde­rs.”

Voor de postbedeli­ng doet Glejor in een eerste fase een beroep op jobstudent­en. Voor het bussen van reclamefol­ders schakelt Glejor zelfstandi­gen in.

Een echt postbedrij­f zoals bpost zullen we niet worden, daarvoor is de markt niet geschikt. Er worden immers alsmaar minder brieven besteld

Pascal Martens

Zaakvoerde­r Glejor

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? “Dankzij de versoepeli­ng van de regelgevin­g zagen we de mogelijkhe­id om ook de brievenpos­t van gemeenten, grote organisati­es en bedrijven te bedelen”, zegt Pascal Martens, zaakvoerde­r van Glejor.
FOTO DICK DEMEY “Dankzij de versoepeli­ng van de regelgevin­g zagen we de mogelijkhe­id om ook de brievenpos­t van gemeenten, grote organisati­es en bedrijven te bedelen”, zegt Pascal Martens, zaakvoerde­r van Glejor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium