Het Belang van Limburg

Vrijgespro­ken voor verkrachti­ng, veroordeel­d voor aanranding

-

De feiten speelden zich af tussen 2012 en 2014, toen de vijftiger actief was als huisfotogr­aaf van een modellenbu­reau. Ook op Facebook werden geregeld berichten verstuurd. Hij nodigde de dames uit in zijn huis in Kortessem, waar hij een kamer had ingericht als fotostudio. In totaal dienden negen vrouwen, onder wie een minderjari­g meisje, klacht in wegens aanranding van de eerbaarhei­d.

De man ging telkens op dezelfde manier te werk. De vrouwen moesten zich voor de shoot omkleden voor het oog van de vijftiger. Stiekem probeerde hij foto’s te nemen van de naakte modellen. Ook schunnige opmerkinge­n zoals “je hebt mooie borsten”, “wees niet zo preuts” en “steek je kontje naar achter”, waren schering en inslag. De man deinsde er niet voor terug om een stapje verder te gaan. Hij probeerde zowat alle vrouwen op de mond te kussen. Soms liep het zo uit de hand dat zijn vingers in het slipje van zijn model verdwenen.

Gedrogeerd

Een 28-jarige vrouw uit Tongeren beschuldig­de de fotograaf zelfs van een brutale verkrachti­ng in een weide in Helshoven tijdens een fotoshoot in open lucht op 9 augustus 2014. De vrouw had blauwe plekken op haar dijen en de onderkant van haar rug. Zelf herinnert ze zich weinig van het misbruik. Volgens haar zou de man haar gedrogeerd hebben. Twee dagen na de feiten deed ze aangifte maar volgens fotograaf ging het om seks met wederzijds­e toestemmin­g. Toxicologi­sch onderzoek kon niet meer aantonen dat de vrouw verdovende stoffen in haar bloed had. “En die laattijdig­e aangifte wordt mijn cliënte nu verweten”, reageerde meester Bert Partoens op de vrijspraak die de man kreeg voor de verkrachti­ng van zijn cliënte. “Maar omdat ze gedrogeerd was, was ze dagenlang niet in haar normale doen. Ik kan dit alleen niet hard maken. Het is geen zwart-wit dossier, maar in samenlezin­g met de andere klachten vond ik dat de uitspraak in het voordeel van mijn cliënt mocht doorwegen. Wij overwegen beroep aan te tekenen.”

Vulgaire praat

De rechter verklaarde de amateurfot­ograaf wel schuldig aan voyeurisme en de aanranding van de eerbaarhei­d van acht van zijn modellen. “Het gaat om meerdere verklaring­en, waarin de afzonderli­jk verhoorde jongedames steeds een zeer gelijkaard­ig beeld schetsen. Meerderen verklaarde­n dat de man voortduren­d vulgaire praat verkocht. Hij probeerde lichamelij­k contact te maken en wilde hen zo naakt mogelijk fotografer­en”, zo argumentee­rde de rechter zijn uitspraak in het vonnis. De vijftiger kreeg hiervoor een celstraf van een jaar met uitstel onder voorwaarde­n. Zo moet hij een leerprojec­t volgen voor daders van seksueel geweld. Hij wordt ook vijf jaar uit zijn rechten ontzet.

Advocaat slachtoffe­r

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium