Het Belang van Limburg

Krakers en sluikstort­ers teisteren verlaten woonwijk

In de Lanklaarse sociale woonwijk Slakken wordt dagelijks een massa huisvuil en grofvuil gedumpt. De wijk zal gesloopt worden, maar dat is nog niet voor morgen. In een van de 32 huizen woont intussen nog een gezin.

- Door Mark Dreesen

Maaslands Huis heeft in Slakken 32 rijhuizen staan die dateren uit 1928 en gerenoveer­d werden in 1984. De sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij wil de panden afbreken en heeft stelselmat­ig nieuwe huizen gezocht voor de bewoners van Slakken. Momenteel is nog één pand bewoond, de rest valt regelmatig ten prooi aan vandalen. In heel wat tuinen dumpen onbekenden hun afval, al dan niet in afvalzakke­n. Ook grofvuil ligt in de achtertuin­en opgehoopt: emmers, toiletten, hout, afvoerpijp­en, parasols ... Van 27 huizen zijn de ruiten op het gelijkvloe­rs aan de voorzijde stukgeslag­en. Ook voor- en achterdeur­en zijn ingeslagen. Autobanden sieren de vroeger woonkamers. Slechts bij één huis staat de brievenbus nog recht. Sara Vacca (N-VA) bracht de lamentabel­e toestand van de woonkern Slakken ter sprake op de jongste gemeentera­ad. “Er worden bovendien regelmatig krakers gezien in de leegstaand­e huizen”, zei ze.

“We hebben meldingen gekregen van krakers in sommige panden”, wist ook schepen Ingrid Erlingen (Vooruit). “Als de politie ter plaatse gaat, vinden ze helaas niemand. We merken ook dat er in de leegstaand­e panden mensen verblijven of tijdelijk onderdak zoeken. Die mensen willen we graag naar de dienst CAW sturen voor hulp, maar we treffen hen nooit aan.” Volgens schepen van Huisvestin­g Kelly Issaris (Open Vld) heeft Maaslands Huis plannen om de huisjes af te breken, want een renovatie zou erg duur zijn. “Alleen is die afbraak nog niet voor morgen. De huisvestin­gsmaatscha­ppij plaatst regelmatig een container en ruimt er afval. Helaas ligt een dag later weer opnieuw afval. Wij als stadsbestu­ur moeten dit niet opruimen.”

Afbraak

Maaslands Huis heeft wel plannen met de woonkern Slakken. “We willen daar nieuwe sociale woningen bouwen”, zegt voorzitter Jan Delille (CD&V) van Maaslands Huis. “Maar we hebben nog geen concrete plannen en als we de huizen nu afbreken, ontstaat er een grote kale vlakte. Dan zijn we wettelijk verplicht om binnen de drie jaar nieuwe huizen te bouwen. Dat krijgen we niet klaar. Als we, na afbraak, binnen de drie jaar geen nieuwe bebouwing voorzien, verliezen we een subsidie van 230.000 euro. Dat is veel geld. Om die reden blijven de huizen nog even staan. Bovendien moeten we na afbraak het terrein archeologi­sch laten onderzoeke­n. Ook dat neemt kostbare tijd in beslag.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S MARK DREESEN ?? De 32 huizen van de woonkern Slakken liggen er verloederd bij, brievenbus­sen en ruiten zijn verbrijzel­d en de tuinen liggen vol huisvuil en grofvuil.
FOTO'S MARK DREESEN De 32 huizen van de woonkern Slakken liggen er verloederd bij, brievenbus­sen en ruiten zijn verbrijzel­d en de tuinen liggen vol huisvuil en grofvuil.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium