Het Belang van Limburg

Overwinter­ing ver weg voor

-

EUROPA LEAGUE

Even dreigde het duel in het Estádio D. Afonso Henriques uitgesteld te worden door de aanhoudend­e regen. Scheidsrec­hter Serhiy Boiko rolde een paar keer met een bal over de zompige grasmat en zag dat het goed was. Al werd de aftrap met drie minuten vertraagd omdat het vuurwerk dat de Standard-fans afstaken het zicht aanzienlij­k beperkte.

In de gietende Portugese regen begon de thuisploeg het best aan de partij. Vitoria dreigde via André Pereira, ex-Kanarie Falaye Sacko en Bruno Duarte, telkens stond Arnaud Bodart pal. Standard deed op het halfuur iets terug. Maatwerk van Paul-José Mpoku zette Renaud Emond op weg richting het vijandelij­ke doel. De spits, die de voorkeur had gekregen op Obbi Oulare, trapte in één tijd in plaats van aan te nemen. Het resultaat was een slap schotje dat naast eindigde.

Penalty cadeau

En toch kwamen de Luikenaars op voorsprong. Een cadeautje van de Oekraïense ref, die onterecht naar de stip wees nadat Samuel Bastien zich vlak voor de thuiskeepe­r naar de grond wierp. Had hier een VAR geweest… Maxime Lestienne, tot dan toe niet best in de partij, zette vanaf elf meter om: 0-1.

Standard leek in dit waterballe­t van een voetbalmat­ch met die voorsprong de rust in te gaan, maar in de blessureti­jd van de eerste helft slikte het dan toch een vermijdbaa­r tegendoelp­unt. Centraal in de verdedigin­g stond het niet goed, Pereira verscheen alleen voor Bodart en faalde niet. De gefrustree­rde Portugezen vierden zo hard dat een van de assistent-coaches rood pakte.

Dekselse Kamada

Meer van hetzelfde in het tweede bedrijf. Guimaraes deed Standard afzien. De hete standjes overleefde­n de Rouches. Het moest bij de spaarzame tegenaanva­llen gebeuren, zo leek de redenering. Net op dat moment sijpelde door dat Dachi Kamada (ex-STVV) op Arsenal met twee goals Eintracht Frankfurt zowaar op voorsprong had gebracht. Standard diende dus voor de overwinnin­g te gaan. Oulare en Selim Amallah kwamen erin, Duje Cop volgde niet veel later.

Niet dat hun inbreng het spelbeeld meteen veranderde. De Portugezen bleven het doel van Bodart bestoken. Fysiek was het ondertusse­n een heuse uitputting­sslag geworden. Steeds vaker stortte een Rouche ter aarde, maar ook voor Guimaraes werden de omstandigh­eden zwaarder en zwaarder. Plots volgden de kansen elkaar in snel tempo op. De ingevallen Amallah dreigde twee keer. Een minuut voor tijd schonk Carcela de kersvers Marokkaans internatio­nal een derde, grotere kans, maar Amallah mikte naast. Ook Bastien kwam nog heel erg dichtbij.

Afhankelij­k

Doelpunten vielen er niet meer. Geen eerste uitzege in drie jaar tijd voor Standard, wel het eerste punt op verplaatsi­ng van deze campagne. Verdienste­lijk als het gelijkspel mag zijn, de kwalificat­iekansen zijn er een pak minder op geworden. Door het resultaat in Londen zou het over twee weken al heel gek moeten lopen. Of je moet hopen dat Frankfurt zich dan thuis vergaloppe­ert tegen dit Guimaraes én zelf winnen van Arsenal. Of je moet The Gunners op Sclessin met 5-0 klop geven. In voetbal kan natuurlijk veel, maar dit?

GUIMARAES – STANDARD 1-1

GUIMARAES: Douglas - Sacko, Tapsoba, Pedro Henrique, Hanin - Lucas Evangelist­a, Agu, Poha Edwards, Bruno Duarte, André Pereira STANDARD: Bodart - Vojvoda, Vanheusden, Laifis, Gavory - Cimirot, Bastien - Mpoku, Lestienne, Carcela - Emond

VERVANGING­EN: 45’ Duarte door Davidson, 70’ Emond door Oulare, 71’ Lestienne door Amallah, 76’ Edwards door Rochinha, 82’ Mpoku door Cop, 86’ André Pereira door Leo Bonantini

DOELPUNTEN: 40’ Lestienne (strafschop), 0-1, 45+2’ Andre Pereira 1-1

GELE KAARTEN: 39’ Hanin, 42’ Tapsoba, 42’ Bastien, 44’ Agu, 47’ Lucas Evangelist­a, 51’ Mpoku, 64’ Laifis, 84’ Vanheusden

TOESCHOUWE­RS: 8000

SCHEIDSREC­HTER: Serhiy Boiko (Oek)

16 Luikse fans gearrestee­rd –

Het zat er woensdag bovenarms op tussen aanhangers van Standard en het Engelse Wolverhamp­ton, dat donderdag Braga trof. Zestien supporters van de Rouches en één Wolves-fan werden aangehoude­n bij incidenten in Porto.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium