Het Belang van Limburg

Kanaries met nooddefens­ie naar de derby

- Door Pieter Vanlommel

Alsof de Kanaries na de trainerswi­ssel nog niet genoeg kopzorgen hadden, kwam er zondag met de vijfde gele kaart voor Ibrahima Sankhon nog een defensief probleem bij. De Guineeër is geschorst en Jorge Teixeira is nog steeds uit, waardoor coach Nicky Hayen bij zijn vuurdoop moet puzzelen. Optie 1: Janssens Mmaee - Garcia

Bij afwezighei­d van Teixeira is Mmaee in principe de eerste stand-in van de Portugees. En hoewel hij van opleiding een aanvaller is, heeft Wolke Janssens het ook als rechtse van drie verdedigen­de pionnen al behoorlijk gedaan. Denk maar aan de uitmatch op Charleroi of op Stayen tegen Zulte Waregem. Het is een rol waarin de Perenaar duidelijk is gegroeid, ook al kan hij daarbij (nog) niet verhullen dat hij geen pure verdediger is, getuige de vele overtredin­gen die hij nodig heeft.

Optie 2: Janssens - Garcia De Smet

Door ziekte verloor Samy Mmaee 4,5 kilogram op twee weken tijd. Geen wonder dat de Luikenaar flets op zijn benen stond tegen Charleroi. Het zou dus niet verwondere­n als hij uit de ploeg verdwijnt. Als Nicky Hayen vasthoudt aan de geliefkoos­de 3-5-2 van Marc Brys, bestaat de kans dat Thibault De Smet zijn plaats inneemt. De beloftenin­ternationa­l is in principe een zuivere linksachte­r maar nood breekt bij STVV dit seizoen al vaker wet. De vraag is of Hayen het aandurft om te spelen met een driemansde­fensie met daarin een -van opleiding althans- spits en flankverde­diger. Komt daarbij dat De Smet zelf al eens aangaf dat spelen in een 3-5-2 hem niet zo goed ligt.

Optie 3: Garcia - Mmaee De Smet

Samen met bovenverme­lde achterlini­e is dat de meest voor de hand liggende optie. Althans, als

we ervan uitgaan dat Hayen vasthoudt aan de driemansve­rdediging en de automatism­en die daarin gekweekt zijn. Met als bezwaar dat Garcia in deze bezetting als linksvoeti­ge aan de rechterkan­t zou moeten postvatten, geen ideale situatie dus.

Optie 4: Janssens - Mmaee Garcia - De Smet

Het zou ook zomaar kunnen dat de interimcoa­ch in de zoektocht naar meer defensieve stabilitei­t het roer omgooit en teruggrijp­t naar een achterlini­e met vier verdediger­s. De geschieden­is is de Kanaries daarbij echter niet gunstig gezind. Twee keer speelde STVV dit seizoen op die manier, met tien tegendoelp­unten als resultaat: 6-0 tegen Club Brugge en 4-1 tegen Anderlecht…

Optie 5: Botaka - Mmaee Garcia - De Smet

In deze opstelling zou de meer ervaren Botaka van plaats wisselen met Janssens. De aanvoerder van de Kanaries is defensief niet de allersterk­ste – hij werd immers eveneens omgeschool­d van rechtsbuit­en naar rechtsacht­er – en op aanvallend vlak brengt hij de laatste wedstrijde­n ook niet al te veel bij. Zijn vormdip speelt dus niet in zijn kaart. Anderzijds is Botaka een leidersfig­uur die op vlak van positiespe­l en tactische discipline exact weet wat er van hem verwacht wordt en dat ook feilloos uitvoert.

 ?? FOTO BELGA ?? Hoewel hij van opleiding een aanvaller is, heeft Wolke Janssens het ook als rechtse van drie verdedigen­de pionnen al behoorlijk gedaan.
FOTO BELGA Hoewel hij van opleiding een aanvaller is, heeft Wolke Janssens het ook als rechtse van drie verdedigen­de pionnen al behoorlijk gedaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium