Het Belang van Limburg

Schild had moeite om zich aan te passen bij Hasselt

-

Jules Schild (22) was de voorbije drie jaar profspeler bij de Basketball Academie Limburg in het Nederlands­e Weert.

BASKETBAL

VANAVOND 21.00 UUR HASSELT - WILLEBROEK MANNEN TOP DIVISIE 2B

Na drie jaar eredivisie koos Schild om een stap terug te zetten en kwam hij bij Hasselt terecht. “Ik was gewend om acht of negen keer per week te trainen. Daarnaast volgde ik een bachelor technische bedrijfsku­nde in Eindhoven, waar ik nu in het derde van in totaal vier jaar zit. De combinatie werd te zwaar. Ik zat er een beetje door en heb de keuze gemaakt om een stap terug te zetten.”

Andere spelers

De aanpassing verliep niet zo vlot als verwacht. “Door de dagelijkse trainingen was mijn focus vroeger altijd op basketbal gericht, dat is nu helemaal anders. Daarnaast was ik nog nooit van club veranderd. Ik speelde al van kleins af met dezelfde jongens rond mij. Nu speel ik voor het eerst met andere gasten. Ik speelde ook altijd op positie drie, terwijl ik hier in Hasselt op de vier wordt uitgespeel­d. Helemaal niet erg, want het is leuk om andere dingen te leren.”

Hasselt is nochtans niet het eerste Belgische avontuur voor Schild.

“Van 2014 tot 2016 speelden we met de U21-ploeg van Weert onze thuiswedst­rijden in Maaseik, in de Belgische jeugdreeks­en. Ik speelde onder meer tegen Jules Hermans en Pieter Van Becelaere, nu ploegmaats bij Hasselt.”

3x3

De voorbije zomer vond je Schild regelmatig terug op 3x3 tornooien. “In Nederland is dit heel populair aan het worden. Er bestaat een 3x3 Pro League, waar je redelijk wat geld mee kan verdienen. Enkele ex-ploeggenot­en van bij Weert waren nog op zoek naar een vijfde speler, uiteindeli­jk heb ik vier van de acht dagen meegedaan. We zijn op de tweede plaats geëindigd en hebben er 4.500 euro mee verdiend. Het is leuk om tijdens de zomer met je vrienden wat 3x3 te basketten, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar het klassieke 5 tegen 5.”

Jules heeft een tweelingbr­oer, die college speelt. “Bart speelde twee jaar in North Dakota, waar het soms min 40 graden is. Momenteel is hij in Florida aan de slag, waar het altijd warm is. Ik hoop hem na dit seizoen nog te bezoeken, want dit is zijn laatste jaar. Of hij dan ginds zal blijven, valt nog af te wachten. Ik heb die ambitie nooit gekoesterd, ik heb altijd de voorkeur aan mijn studies gegeven.”

VOLLEYBAL

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Jules Schild speelde drie jaar als prof in de Nederlands­e eredivisie.
FOTO PATRICK SMETS Jules Schild speelde drie jaar als prof in de Nederlands­e eredivisie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium