Het Belang van Limburg

Olympisch kampioen Joël Abati nieuwe T1 Sporting Pelt

-

HANBDAL ZATERDAG 19.00 UUR BEVO-SPORTING PELT BENELEAGUE Joël Abati is de nieuwe coach van handbalclu­b Sporting Pelt. De 49-jarige Fransman volgt er de ontslagen Martin Vlijm op. Abati heeft nog geen ervaring als clubcoach, maar kan terugblikk­en op een indrukwekk­ende carrière als speler.

“Met de aanstellin­g van Abati hebben we plan A gerealisee­rd”, vertelt Diederik Stollman,

die deel uitmaakt van de raad van bestuur van de club. “Hij stond bovenaan op onze shortlist. In de zomer heeft hij hier een jeugdkamp georganise­erd. We waren onder de indruk van zijn capaciteit­en als trainer en motivator. Bovendien liep hij hoog op met de accommodat­ie, het enthousias­me en de sportieve kwaliteite­n binnen onze vereniging. Hij heeft niet lang getwijfeld. Voorlopig werken we samen tot het einde van het seizoen. Nadien volgt een evaluatie.”

Alleswinna­ar

Abati kan terugblikk­en op een indrukwekk­ende carrière als speler. Bij het Duitse Magdeburg werd hij kampioen (2001) en won hij de Champions League (2002) en de EHF-Europabeke­r (1999,2001 en 2007). In Frankrijk pakte hij in 2008 en 2009 titel en beker met Montpellie­r. Zijn grootste successen boekte hij met de Franse nationale ploeg. Hij is Europees kampioen (2006), wereldkamp­ioen (2001 en 2009) en olympisch kampioen (2008). “Ervaring als clubtraine­r heeft hij nog niet”, weet Stollman. “Maar het is een specialist in het organisere­n en leiden van handbalsta­ges. En hij heeft bijna het Frans diploma van elitetrain­er op zak.” Met Bujar Qerimi had Pelt in het verleden een trainer die uitsluiten­d Frans sprak. Dat was toen een probleem. “Abati spreekt naast Frans ook Engels en Duits. Een communicat­ieprobleem is niet aan de orde en er is nog altijd T2 Bjorn Timmermans om voor verduideli­jking te zorgen.” De spelersgro­ep reageerde verrast en positief op de komst van Abati, die zaterdag zijn vuurdoop beleeft tegen Bevo. De club hoopt dat de resultaten nu snel volgen.

“We doen nog mee voor de Final Four van de BeNeleague, maar met vijf punten achterstan­d op Bevo en nog elf matchen te gaan, wordt dat moeilijk. We focussen vooral op het Belgisch gebeuren. De play-offs en de beker”, besluit Stollman.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium