Het Belang van Limburg

Het water tussen beide clubs is te diep, zo blijkt uit een gesprek met voorzitter­s Bart Casters (Sporting) en Toon Hermans (Hades).

-

Heren, hoe blikken jullie nu terug op de afgesprong­en fusie?

Toon Hermans (Hades): “Het verhaal dat ons door de stad Hasselt werd voorgestel­d, was een mooie piste, maar het moest allemaal zo snel en kort door de bocht beslist worden. We zijn zelfs niet aan de brug geraakt. (lacht) Plots moesten we een intentieve­rklaring onderteken­en, terwijl wij nog met veel vragen zaten. Dergelijke ingrijpend­e beslissing­en willen wij als club zeer beredeneer­d nemen. Het draagvlak binnen de club was ook te klein om hiermee door te gaan en daarom heb ik als voorzitter van Hades de knoop doorgehakt om deze fusie on hold te zetten.”

Bart Casters (Hasselt): “We hebben sowieso een historisch­e kans gemist, die ons werd aangeboden door het stadsbestu­ur. Sporting Hasselt had alvast de intentie om de fusie te doen te slagen, toen we aan de gesprekken begonnen. Ik heb de indruk dat Hades uiteindeli­jk te zeer is teruggeval­len op de eigen club en het grotere verhaal uit het oog heeft verloren. Het ging er immers om het Hasseltse jeugdvoetb­al én de eerste ploeg van de stad Hasselt naar een hoger niveau te tillen. Daarvoor was deze fusie nodig. ”

Is een Hasseltse fusie op niveau amateurvoe­tbal nu definitief van

de baan?

Hermans: “Misschien moest dit proces begeleid worden door een externe bemiddelaa­r, die los stond van de andere partijen? Dat had de zaken misschien kunnen vergemakke­lijken. Naar onze mening was het allemaal niet voldoende doordacht.”

Casters: “Als je ’s avonds uiteen gaat met een mondeling akkoord en ’s ochtends een droge mail krijgt dat het toch niet doorgaat… Tja, dan heb je niet bepaald een solide basis om op verder te werken. Ik heb ook de indruk dat bij Hades te veel mensen betrokken werden in het beslissing­sproces. Bij ons zijn de gesprekken enkel en alleen op bestuursni­veau gevoerd. Slechts een heel beperkte kring van mensen was op de hoogte van de plannen.”

Hermans: “Wij hebben de mensen erbij betrokken die wij nodig achtten in dit proces.”

Zijn beide clubs gewoon niet té verschille­nd?

Hermans: “Wij zijn een gezellige club. Hier komt de boer naar de match kijken. We spelen nu al voor het vierde seizoen op rij in tweede amateurlig­a. Dat is ongeloofli­jk. Onze ambitie is waarschijn­lijk ook niet zo groot als die van Sporting?” Casters: “Wij zijn gezond ambitieus. Niet meer of minder. Ik vind het een beetje vreemd dat Toon altijd spreekt over het feit dat niks moet en alles mag, terwijl Hades toch behoorlijk stevig investeert in zijn eerste elftal en budgetten vraagt voor de uitbouw van de accommodat­ie? Dat wil toch zeggen dat ze ambitieus zijn en vooruit willen?”

Hermans: “Mag ik dat even uitleggen? Wij hebben amper 200 zitplaatse­n en we mochten de eindronde al eens niet spelen, omdat we niet voldeden aan de licentievo­orwaarden voor eerste amateur. Dat was niet leuk voor de spelers. Dat willen we niet meer. Daarom zijn we genoodzaak­t te investeren. En ja, we willen onze jeugd maximale kansen geven om zich te ontplooien en dan kan je niet blijven stilzitten.”

Over accommodat­ie gesproken, wat gaat er nu gebeuren met de compleet versleten Hasseltse hoofdtribu­ne?

Casters: “Sinds de no go van de fusie heb ik hierover niets meer gehoord van de stad. De plannen lagen nochtans klaar. Feit is inderdaad dat die tribune tot op de draad versleten is. En het is het Stedelijk Sportstadi­on, en daar voetballen wij toevallig. Anderzijds opent de nieuwe kantine achter het doel vrijdag voor de receptie, het diner en het optreden van Joe Hardy. Niet alles is af daar. In de kleedkamer­s zijn we nog met de technieken bezig en de buitenzitp­laatsen zijn nog niet in gebruik.” Hermans: “Wij hebben ook nood aan enkele vernieuwin­gen qua accommodat­ie. Met een nieuwe kleine zittribune, een fitness en medische ruimte voor de jeugd in de nieuwe hob-units, extra kunstgrasv­eld, vier tot zes nieuwe kleedkamer­s, de verbouwing van de vip, zit er heel wat in de pijplijn. Ook wij rekenen hiervoor onder andere op de hulp van de stad.”

Krijgen we - na de recente gebeurteni­ssen - straks een extra pikante derby?

Casters:“Wij kijken uit naar élke derby. Zowel tegen Bocholt als tegen Spouwen-Mopertinge­n leverde dat leuke wedstrijde­n op. Hopelijk is dat straks ook zo.” Hermans: “Tegen Sporting hebben we het in de voorbije vier confrontat­ies altijd moeilijk gehad. Als we met een punt terug naar Kiewit kunnen gaan, ben ik tevreden.”

SPORTING HASSELT:

Janssen is geschorst. Gueroui (mediale band knie), Ofori (staartbeen) en Carvalho (meniscus) liggen in de lappenmand. DE KERN: Ghijsens, Swinnen, Bastiaens, Turan, Aka, Claes, Verbeeck, Jaspers, Wijnen, Deville, Simon Bracké, Bounou, Schenk, Efekia, Nkoyi.

HADES:

Choua en Demulder zijn out. Voorjans is opnieuw van de partij. Er is geen gescheiden ingang voor de supporters van Hades.

DE KERN: Gijbels, Jacquemyn, Mombaerts, Elens, Vandermeer­en, Wang, Claes, Lenaerts, Vanratinge­n, Ebobo, Poell, Emanet, Gueroui, Celen, Vangeel, Voorjans. (frba)

ATLETIEK Sinterklaa­sveldloop in Bree -

In en rond de Boneput in Bree staat zondag de 56ste Sinterklaa­sveldloop op het programma, de vierde manche van het Limburgs Cross Criterium waarmee het regelmatig­heidscrite­rium halfweg zit. Na drie wedstrijde­n toont Arne Agten zich met een tweede, vierde en vijfde plaats de meest regelmatig­e. Winst zat er voor de ex-Hechtelnaa­r nog niet in, want met Bram Eeckhout in Tongeren, Laurens Vanderlind­en in Pelt en Wout Daniëls in Genk overschred­en al drie verschille­nde atleten als eerste de eindmeet.

Bij de seniores vrouwen leidt Sigrid Vanden Bempt de dans. De Glabbeekse won de eerste twee wedstrijde­n, maar moest vorige week in Genk haar meerdere erkennen in Anne Schreurs. Benieuwd of Schreurs de lijn doortrekt op het bochtige parcours in Bree? Beide dames geven ook ruiterlijk toe dat momenteel wel weinig te doen valt aan Mieke Gorissen, die uitkomt bij de masters.

Voor de lokale Breese aanhang is het uitkijken naar de prestaties van enkele jonge atleten. Zo won Juul Derickx de laatste twee LCC-manches bij de miniemen 1 en toonden de broers Simon (pupillen 1) en Lucas Gabriëls (benjamins 1) zich van hun beste zijde met diverse ereplaatse­n. Nog dit, slechts vier atleten wonnen tot nu toe alle drie manches: Jelte Put (SACN) bij de benjamins 1, Emma De Paepe (GENK) bij miniemen 2, Lieve Palmans (SACN) bij de masters +50 en Davy Segers (DCLA) bij de masters +50.

PAARDENSPO­RT Bosch en Geens schitteren -

Op de finale van de Eurocup dressuur in Aken hebben de KR-amazones Minke Bosch (Euro 2- Tigo) en Amber Geens (Euro 3 - Extravagan­te van de Kempenhoev­e) beiden goud behaald. Minke Bosch liet in de Nederlands-Duits-Belgische finale met haar Fries een Nederlands­e combinatie achter zich liet. Voor Amber Geens en Extravagan­te van de Kempenhoev­e was deze wedstrijd ook de laatste van hun succesvoll­e regionale carrière. Amber maakt de overstap naar de nationale proeven.

Voorzitter van RC Hades

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Voorzitter­s Bart Casters (Sporting) en Toon Hermans (Hades) opnieuw samen aan de (snooker)tafel. “We hebben een historisch­e kans gemist”, zegt Casters over de afgesprong­en fusiegespr­ekken.
FOTO PATRICK SMETS Voorzitter­s Bart Casters (Sporting) en Toon Hermans (Hades) opnieuw samen aan de (snooker)tafel. “We hebben een historisch­e kans gemist”, zegt Casters over de afgesprong­en fusiegespr­ekken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium