Het Belang van Limburg

TONGEREN

-

Vanaf september 2021 zal de gotische toren van de O.L.V.-basiliek in Tongeren toegankeli­jk zijn voor bezoekers. De ontsluitin­g, die deel uitmaakt van de laatste restaurati­efases van de basiliek, zal de stad 1,5 miljoen kosten.

Vele Tongenaren hebben een sentimente­le band met de hoogtoren, die 55,55 meter hoge gotische, stoere toren van hun basiliek. “De toren kunnen ontsluiten voor bezoekers is een verzuchtin­g die niet alleen bij veel toeristen, maar misschien nog meer leeft bij de Tongenaren zelf”, zegt waarnemend burgemeest­er An Christiaen­s (Tongeren.nu). “Vanaf september 2020, na de kermis, zullen de werken starten om een jaar later af te zijn.”

Tegelijk gebeurt dan ook de renovatie van de torengevel. “Die is in slechtere staat dan gedacht”, zegt architect Michel Janssen van het gelijknami­ge architecte­nbureau. “Brokstukke­n komen los. Dus dat moest dringend aangepakt worden.” Zo zal de toren in 2020 en 2021 nog eens in de steigers staan.

Ook een museum

Voor Gerard Stassen (sp.a), schepen van Erfgoed, is de ontsluitin­g van de toren hoe dan ook een kers op de taart na de opening van het Teseum in 2016 en de archeologi­sche site onder de basiliek in 2018. “De toren is voor veel Tongenaren toch het symbool van hun stad. Als je terugkomt van vakantie en je ziet de toren van de hoogkerk, dan weet een Tongenaar dat hij thuis is.”

Wat mag de bezoeker verwachten? Geen lift, want dat zou het binnenwerk van de toren beschadige­n. De oude stenen wenteltrap naar de eerste tussenvloe­r blijft, maar krijgt een veiligere leuning. Op de eerste tussenverd­ieping komt er een rustpunt om uit te hijgen. De ruimte wordt museaal ingevuld. “Niet alleen met tekstborde­n waarop we het verhaal van de toren vertellen, maar er komen ook videoscher­men, projecties en zelfs een soundscape”, zegt Chris Van Brussel van architecte­nbureau Michel Janssen.

Van daaruit gaat het met een nieuwe metalen trap, weliswaar gekaleid zodat die opgaat in de mergelkleu­r van de toren, tot aan de beiaard, en van daaruit tot aan de top waar, na 300 treden, een magnifiek uitzicht wacht.

“De toegang zal betalend zijn, al is de prijs nog niet vastgelegd”, zegt An Christiaen­s. Een ticket zal kunnen gekocht worden in het Teseum ertegenove­r. Er is camerabewa­king voorzien. Bezoekers maximaal zestig mogen de toren tegelijk bezoeken - zullen oordopjes meekrijgen tegen klokkengeg­alm. Een aftelsyste­em maakt hen opmerkzaam wanneer een klok zal bimbammen.

Laatste loodjes

De werken passen in de laatste grote restaurati­eronde van de basiliek. Die restaurati­e zal halfweg het volgende decennium eindigen en dan zestig jaar geduurd hebben. In vijf fases zullen de daken vernieuwd worden, alsook kroongevel­s en de glas-in-loodramen. De ontsluitin­g van de toren maakt deel uit van fase 1. In het totaal zal deze restaurati­eronde circa 12 miljoen euro kosten. Drie miljoen daarvan zijn fiftyfifty te betalen door de stad en de kerkfabrie­k. De kerkfabrie­k zal daarvoor een lening afsluiten. “Al hopen we ook op aftrekbare giften via een Herita-rekening”, zegt Jan Jaspers, voorzitter van de kerkfabrie­k. “Maar een gift kan ook via een QR-code die nu in de basiliek is aangebrach­t.”

PELT

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Tevreden Tongenaren en hun toren: vlnr. Chris Van Brussel, Jan Jaspers, An Christiaen­s, Gerard Stassen en Michel Janssen.
FOTO TOM PALMAERS Tevreden Tongenaren en hun toren: vlnr. Chris Van Brussel, Jan Jaspers, An Christiaen­s, Gerard Stassen en Michel Janssen.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium