Het Belang van Limburg

“Stad leefde jaren boven haar stand”

POLITIEK LIMBURG

-

BELASTINGV­ERHOGING GENK N-VA-Genk is niet te spreken over de verhoging van de personen- en bedrijfsbe­lastingen in Genk. Volgens Jos Lantmeeter­s heeft de stad jarenlang financiële problemen voor zich uit geschoven en boven haar stand geleefd. Ook PVDA, VB en de werkgevers hekelen de beslissing.

In het debat laat vooral oppositiep­artij N-VA Genk zich gelden. “Deze maatregele­n zijn het gevolg van het jarenlang vooruitsch­uiven van financiële problemen”, zegt gemeentera­adslid en Vlaams parlements­lid Jos Lantmeeter­s. “Er had al veel eerder bespaard moeten worden. Nu is de Genkenaar er de dupe van. De sluiting van Ford is geen reden om bijkomende lasten op te leggen. Genk krijgt nog tot 2023 de onroerende voorheffin­g die Ford normaal gezien betaald zou hebben. Bovendien is het terrein grotendeel­s weer ingenomen door bedrijven die daar ook onroerende voorheffin­g voor betalen. Wat ons nog tegensteek­t, is de verhoging van de afvalfactu­ur van de Genkenaar. Limburg.net ging voor een verlaging van de factuur. Maar de stad heeft die korting gebruikt om dat bedrag zelf naar zich toe te trekken. We stellen ons ook vragen bij het project Labiomista. Niet bij het project zelf maar de financieri­ng ervan. Nog jarenlang zal lokaal belastingg­eld naar dat prestigepr­oject vloeien.”

Asociaal

Ook de PVDA hekelt de maatregele­n van de stad. “Inwoners betalen 81 euro per jaar extra aan belastinge­n”, zegt gemeentera­adsen federaal parlements­lid Gaby Colebunder­s. “Welzijnsor­ganisaties krijgen 20 procent minder en de stad zal tegen het einde van de legislatuu­r negentig banen minder tellen. Dit zijn asociale maatregele­n in nog wel één van de armste steden van Vlaanderen. Ik vraag me trouwens af waarom er voor bedrijfsbe­lasting een plafond van 175.000 euro wordt gehanteerd. Een bedrijf zoals Aperam, dat 130 miljoen euro winst maakte, betaalt aan de stad 0,03 procent belastinge­n. Nu komt daar 0,1 procent bij. Terwijl dat voor de gezinnen stijgt met 0,5 procent.”

Chris Janssens (VB) fractievoo­rzitter van het Vlaams Parlement en fractievoo­rzitter van de gemeentera­ad in Genk wijst erop dat noch CD&V, noch Pro Genk in haar verkiezing­sprogramma wees op een belastingv­erhoging. “Toch is dit de eerste beslissing die dit stadsbestu­ur neemt”, zegt Janssens. “Een bedrijf dat op zoek is naar een nieuwe vestiging zal met een boog om Genk heen rijden. En dat terwijl werklooshe­iden armoedecij­fers in deze stad al dramatisch hoog zijn.”

Concurrent­ie

Bij werkgevers­organisati­e VKW Limburg is te horen dat de inspanning­en voor tewerkstel­ling vorige legislatuu­r met deze belastingv­erhoging worden teniet gedaan. Gedelegeer­d bestuurder Rubben Lemmens zegt dat de bedrijven opgezadeld worden met een bijkomend concurrent­ieel nadeel. “Dit stadsbestu­ur maakt gebruik van het begin van de legislatuu­r om oplossinge­n te zoeken die al langer dan vandaag op de radar te detecteren waren. Het kan niet dat de kosten grotendeel­s worden afgeschove­n op bedrijven.” Johann Leten, gedelegeer­d bestuurder van Voka - Kamer van

Koophandel Limburg, noemt de verhoging onaanvaard­baar. “Zeker met in het vooruitzic­ht heel wat economisch­e uitdaginge­n”, zegt Leten. “We hebben het gevoel dat de rekening te gemakkelij­k wordt doorgescho­ven naar de bedrijven zonder eerst in eigen boezem te kijken. Het incasserin­gsvermogen van bedrijven is niet eindeloos.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? N-VA verwijst naar Labiomista als een prestigepr­oject van de stad.
FOTO RAYMOND LEMMENS N-VA verwijst naar Labiomista als een prestigepr­oject van de stad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium