Het Belang van Limburg

Urban en Nederlands­talig zwaaien de plak op de Vlaamse muziekawar­ds

-

MIA’S MUZIEK Geen tweestrijd tussen Angèle en Niels Destadsbad­er deze keer. Eén naam trekt als torenhoge favoriet naar de MIA’s: Zwangere Guy (31), met maar liefst zeven nominaties voor de Vlaamse muziekprij­zen. Ook zeven artiesten met Limburgse roots maken kans op een MIA, waaronder Ibe, Portland en Dana Winner.

Wat de Limburgers betreft, zwaait het talent van PXL Music de plak. Charlotte Adigéry, het Gentse popfenomee­n dat afstudeerd­e aan de Hasseltse hogeschool, schrijft maar liefst drie nominaties op haar naam. Ze komt in aanmerking voor de categorieë­n ‘alternativ­e’, ‘artwork’ en ‘doorbraak’. Ook Portland, met ex-studenten Jente Pironet en de Hoeseltse Sarah Pepels, werd genomineer­d in de categorieë­n ‘alternativ­e’ en ‘doorbraak’.

Maar ook nog heel wat andere Limburgers dingen mee naar een MIA. Regi schrijft twee nominaties op zijn naam (‘Dance’ en ‘Hit van het jaar’). Belle Perez en Dana Winner nemen het tegen elkaar op in de categorie ‘Vlaams Populair’. De Genkse Ibe is genomineer­d in de categorie ‘doorbraak’ en de Limburgse postpunkgr­oep Whispering Sons maakt kans op een MIA voor ‘live act’.

Wie is Guy?

Grote topfavorie­t dit jaar is echter Zwangere Guy, oftewel Gorik van Oudheusden. Al komen de zeven nominaties voor de Brusselse rapper niet als een verrassing. De Brusseleir van ’t joêr ving dit jaar bakken lof voor zijn plaat Wie is Guy?, verkocht drie keer de Ancienne Belgique uit en kroonde zich met shows op onder meer Rock Werchter en Pukkelpop tot de koning van de festivalzo­mer. Volgende week brengt hij met Brutaal al een opvolger uit voor Wie is Guy?.

Begin deze maand maakte Zwangere Guy op de Red Bull Elektroped­ia Awards zijn favorieten­rol al eens waar. Hij verzilverd­e er vier van zijn vijf nominaties, waaronder die voor ‘artiest van het jaar’. Ook op de Music Industry Awards duikt hij op in alle belangrijk­e categorieë­n. Naast ‘album’, ‘solo man’, ‘Nederlands­talig’ en ‘urban’ maakt

Zwangere Guy kans op gegeerde sectorprij­zen als ‘auteur/componist’, ‘live act’ en ‘videoclip’. Zo belichaamt hij meteen de twee trends van 2019: urban en Nederlands­talig zwaaien de plak.

Sterk deelnemers­veld

Niet dat Zwangere Guy het straks in de schoot geworpen krijgt. De Belgische muziek beleefde een wonderjaar, en dat vertaalt zich in een ijzersterk deelnemers­veld. Vooral de urban- en Nederlands­talige artiesten springen uit het pak. Hiphop en r&b zijn goed vertegenwo­ordigd dankzij Zwangere Guy, Tourist LeMC, Brihang, Charlotte Adigéry, blackwave. en Roméo Elvis. En met onder meer Clouseau, Niels Destadsbad­er, Dana Winner, Willy Sommers en Het Zesde Metaal gaat meer dan een derde van de nominaties naar artiesten die in de moedertaal zingen. Eerder werd al aangekondi­gd dat Arno een carrièrepr­ijs krijgt. Later wordt nog de winnaar van de Sector Lifetime Achievemen­t Award bekendgema­akt. De MIA’s worden uitgereikt op donderdag 6 februari, in het Brusselse Paleis 12.

→ Stemmen kan tot en met 8 december via

www.mias.be

 ??  ?? Met onder meer Dana Winner en Ibe zijn de Limburgse artiesten goed vertegenwo­ordigd op de MIA’s.
Met onder meer Dana Winner en Ibe zijn de Limburgse artiesten goed vertegenwo­ordigd op de MIA’s.
 ?? FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR /RAYMOND LEMMENS ??
FOTO'S BOUMEDIENE BELBACHIR /RAYMOND LEMMENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium