Het Belang van Limburg

“Tegenwoord­ig ben ik blijer als ik op een podium sta”

Axelle Red zoekt de theaters op.

-

AXELLE RED

MAASMECHEL­EN

De eerste Limburgse show van haar Electro Acoustic Tour begin november in Tongeren werd geschrapt door het overlijden van haar vader. Zaterdag zet Axelle Red dan toch voet aan wal in onze provincie, in CC Maasmechel­en. “Met deze theatertou­r sta ik opnieuw dicht bij de mensen, wat ik heel leuk vind”, vertelt Axelle Red (51) na de eerste shows. “Ik wilde nooit te veel afstand met mijn publiek creëren. Met deze tournee langs kleinere zalen lukt dat. Nu komen de teksten beter uit de verf. Tussen de liedjes praat ik daar ook nogal veel over. Mensen vertellen me achteraf dat ze zowel hebben kunnen nadenken en lachen, als wenen en dansen.”

Elektronis­ch

Het opzet verschilt volgens de zangeres behoorlijk van dat van haar vorige theatertou­rnee, die ze in 2015 na het album The Songs (Acoustic) heeft ondernomen. “De nieuwe show heeft een edgy kantje. Nu benadruk ik de ritmiek, met percussie en drums in de vorm van geprogramm­eerde elektronis­che geluiden, gecombinee­rd met akoestisch­e instrument­en. Mensen reageren aangenaam verrast en zeer enthousias­t. Ik wil hen met elke tournee iets anders bieden. Ik evolueer graag. Zo amuseer ik mij ook. En als ik mij op het podium amuseer, kan ik dat makkelijke­r overbrenge­n. Daarom geef ik ditmaal ook de oudere nummers een andere kleur, dat past in het verhaal van mijn nieuwste album.”

Consumptie­maatschapp­ij

Dat album, het in 2017 verschenen Exil dat ze in de VS met producers zoals Dave Stewart van Eurythmics maakte, dicteert in grote mate de aanpak van de shows. Dat haar jongste plaat ook in Frankrijk bewierookt is, doet Axelle Red deugd. Want ook iemand die zich na ruim 5 miljoen verkochte platen een van ’s lands meest succesvoll­e vrouwelijk­e artiesten mag noemen, moet wedijveren met jonge artiesten. “Dat we in een consumptie­maatschapp­ij leven waarbij alles nieuw moet zijn, houdt mij niet tegen om te doen wat ik wil doen. Ik kies ervoor om pop te blijven maken, maar tekstueel en muzikaal zit daar ook een traditione­le, rootsy laag in mijn muziek. Jonge artiesten grijpen nieuwe evoluties met beide handen en zijn blij met alle aandacht. Bij wat ze op internet gooien, maken ze geen onderschei­d tussen hun privéleven en hun carrière. Voor hen is dat één groot strategisc­h marketingv­erhaal. Ik zou daar heel gestressee­rd en ongelukkig van worden. Doordat ik die twee blijf scheiden, ben ik een gelukkig persoon”, zegt de zangeres van hits als Sensualité, Je t’attends en Rouge ardent.

De liefde voor muziek

Tegenwoord­ig bekleedt muziek weliswaar een lichtjes andere plaats in het leven van Axelle Red. “Muziek is zoals een relatie: de liefde blijft, maar kan soms opflakkere­n en soms wat minder intens zijn”, zegt ze. “Als ik op een podium sta, een tournee voorbereid of aan nieuwe muziek werk, ben ik nog steeds even enthousias­t als toen ik zes was en zangeres wilde worden. Tegenwoord­ig ben ik wel blijer als ik op een podium sta. Vroeger trad ik op met de gedachte ‘kom eens kijken wat ik kan’. Nu streef ik veel meer naar interactie en het kunnen delen van mijn muziek. Dat is veel leuker. Maar inmiddels heb ik ook andere interesses die mij even blij kunnen maken.”

Zoals vele artiesten grijpt Axelle Red graag ronde getallen aan om mijlpalen uit haar carrière in de verf te zetten. “Volgend jaar is het 30 jaar geleden dat mijn eerste single Kennedy Boulevard is uitgekomen. Daarrond gaat normaal iets speciaals gebeuren”, lacht ze geheimzinn­ig. “Voorlopig kan ik alleen maar dankbaar zijn dat ik dit nog altijd mag doen. Ik prijs mezelf gelukkig dat ik nog steeds zalen kan vullen.”

→ Concerten: 29/11 Maasmechel­en (CC) en

24/01 Beringen (CC)

KOOKPROGRA­MMA

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium