Het Belang van Limburg

Jambon zet deur op een kiertje

-

CULTUUR

Het protest van de culturele sector heeft dan toch wat effect gehad: minister-president Jan Jambon (N-VA), ook verantwoor­delijk voor Cultuur, zet de deur op een kier voor een verhoging van de projectsub­sidies.

Op voorstel van Stephanie D’Hose (Open Vld) zal de volledige 3,4 miljoen euro voor projectsub­sidies al in de eerste ronde in januari opgebruikt worden. “Bij de begrotings­controle in het voorjaar kan u dan een verschuivi­ng doen en voor de tweede ronde in juli nieuwe middelen gebruiken”, zei D’Hose.

“Zodra ik beleidsrui­mte kan creëren, proberen we die pot te verhogen”, zei Jambon. “Dat is een engagement dat ik wil nemen, zonder in beton te gieten over welk bedrag we spreken.” De Vlaamse regering kondigde aan 60 procent te willen besparen op de projectsub­sidies, die vooral naar beginnende kunstenaar­s gaan. Jambon benadrukte wel dat de geplande algemene besparing op cultuur niet teruggedra­aid wordt.

Fietsen zonder wieltjes

Limburg werd in het akkoord bedacht met een miljoen euro meer, geld dat naar Alden Biesen, Bokrijk en Z33 gaat. “Goed nieuws voor onze provincie”, stelde Steven Coenegrach­ts, Vlaams volksverte­genwoordig­er voor Open Vld, tijdens de bespreking van de beleidsnot­a. “Maar ik mis het initiatief van de aanjager en de trajectbeg­eleiders. Daarmee hebben we een positieve dynamiek op gang gebracht, het zou jammer zijn om hun ervaringen en expertise nu al los te laten. Ik maak graag de vergelijki­ng met fietsen met extra wieltjes. Ooit moeten die eraf. Beter vroeger dan later. Maar als je ze té vroeg afhaalt hebben ze eigenlijk niet geholpen, want je kan nog steeds niet fietsen.”

 ??  ??
 ?? FOTO BDW ?? Voor de zitting in het Vlaams Parlement was er opnieuw luid protest van de cultuursec­tor.
FOTO BDW Voor de zitting in het Vlaams Parlement was er opnieuw luid protest van de cultuursec­tor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium