Het Belang van Limburg

Chauffeur schoolbus op staande voet ontslagen

Christine Diliën uit Paal met haar dochter Yana: “Soms hing er ’s morgens al een alcoholgeu­r op de bus.”

-

De twaalfjari­ge Yana is een leerling van de Lummense lagere school de Blinker. Elke dag gaat ze met de bus naar school en weer terug. “Toen Yana afgelopen vrijdag meer dan een uur later dan voorzien nog steeds niet thuis was, heb ik de school gebeld”, opent mama Christine. “Zij vertelden me dat de bus was tegengehou­den door de politie en dat de chauffeur gedronken had.” Christine had de buschauffe­ur al enkele keren gezien wanneer hij Yana kwam ophalen of weer thuisbrach­t. “Het is een hele brute man zonder manieren. Hij stopte altijd bruusk voor ons huis. Nu eens stond hij schots en scheef geparkeerd, dan weer stond hij half op de oprit. Ik schat dat hij tussen de 60 en 75 jaar oud is.”

Bruusk in de remmen

Yana had thuis al enkele keren verteld over het roekeloze rijgedrag van de chauffeur. “Ze vertelde dat hij regelmatig zigzagde over de weg en daarbij ook over borduren reed. Hij zou ook regelmatig zonder reden bruusk in de remmen gaan. Yana heeft al een aantal keer gezegd dat ze niet meer met de bus mee durfde rijden.” Daarop polste mama Christine bij enkele ouders van leerlingen op de bus. “Zij hadden gelijkaard­ige verhalen gehoord. Blijkbaar klaagden leerlingen vorig schooljaar al over zijn rijgedrag. Twee weken geleden zou de bus nog bijna ergens in het water zijn beland.”

Alcoholgeu­r

Christine was naar eigen zeggen helemaal niet verbaasd toen ze vernam dat de buschauffe­ur gedronken had. “Yana had al eens gezegd dat er ’s ochtends geregeld een alcoholgeu­r in de bus hing. Aanvankeli­jk kon ik dat moeilijk geloven, maar nu denk ik dat ze best wel eens gelijk zou kunnen hebben.”

Ook de 15-jarige zoon van Andy Struys zat vrijdag op de bus van Lummen naar Beringen. Hij gaat naar de school Sint-Ferdinand. “Mijn zoon heeft wel al een aantal keer verteld dat het geen goede chauffeur was. ‘Die kan niet rijden’, zei hij dan. Maar van een alcoholgeu­r heeft hij nooit gesproken. Hij heeft dat ook nog nooit gedronken, dus waarschijn­lijk herkent hij die geur ook niet.” Toen Andy vrijdag telefoon kreeg van de directie, is hij meteen naar Lummen gereden. “De school heeft daar alles in goede banen geleid.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium