Het Belang van Limburg

“De agenten roken dat de schoolbus naar alcohol stonk”

Politie LRH heeft afgelopen vrijdag in Lummen een schoolbus aan de kant gezet omdat de chauffeur te veel gedronken had. Er zouden eerder al meldingen over de betrokken chauffeur geweest zijn. De man werd op staande voet ontslagen.

- Door Sanne Deferme

De buschauffe­ur werd vrijdagnam­iddag tussen 15.30 en 16 uur in de Larenstraa­t in Lummen aan de kant gezet voor een routinecon­trole. “Daarbij namen de politieage­nten een alcoholgeu­r waar, waarop besloten is om een blaastest af te nemen”, zegt Dorien Baens van politiezon­e LRH. De chauffeur blies positief en zijn rijbewijs werd voor twee uur ingehouden.

Zigzaggen

Op de bus zaten op dat moment een dertigtal leerlingen van middelbare school Sint-Ferdinand en lagere school voor buitengewo­on onderwijs de Blinker, beide uit Lummen. De kinderen waren onderweg naar huis. Eerder zouden leerlingen ook al aan hun ouders verteld hebben over een alcoholgeu­r op de bus en zigzaggend rijgedrag van de buschauffe­ur in kwestie. Maandag kregen alle ouders een brief mee waarin ze geïnformee­rd werden over het incident.

Volgens Sabine Daenens, overkoepel­end directeur van beide scholen, werd er echter nog nooit eerder een melding gedaan over de betrokken buschauffe­ur. “Wij nemen meldingen over schoolbuss­en of chauffeurs altijd zeer ernstig”, zegt ze. “We werken voor het vervoer van leerlingen samen met De Lijn, die de busmaatsch­appijen aanspreekt. Maar over deze chauffeur is er zowel in onze lagere als onze secundaire school nooit eerder een melding binnengeko­men.”

Op staande voet

De schooldire­ctie kwam vrijdag na het voorval meteen in actie. “De kinderen waren gelukkig nog maar net de straat uit”, vertelt Daenens. “We zijn onmiddelli­jk alle leerlingen ter plaatse gaan ophalen. Er werd voor een andere chauffeur gezorgd en we hebben ook alle ouders gebeld. We heb

ben aan De Lijn doorgegeve­n dat we niet meer met deze chauffeur willen samenwerke­n. Intussen is er al een andere buschauffe­ur actief.”

De Lijn bevestigde donderdag dat de chauffeur op staande voet ontslagen werd door de busmaatsch­appij waarvoor hij werkte. “Het ging niet om een chauffeur van De Lijn, maar van een van de firma’s waaraan wij leerlingen­vervoer uitbestede­n”, zegt woordvoers­ter van De Lijn Sonja Loos. “Noch De Lijn, noch de uitvoerend­e firma was op de hoogte van eerdere klachten.”

Nultoleran­tie

Voor haar eigen personeel hanteert De Lijn een nultoleran­tie op

“Het ging niet om een chauffeur van De Lijn, maar van een van de firma’s waaraan wij leerlingen­vervoer

uitbestede­n”

Sonja Loos

De Lijn

het gebied van alcohol. “We voeren regelmatig controles uit, soms ook samen met de politie. We doen dat niet alleen bij onze chauffeurs, maar bij al het personeel”, zegt Loos. “Als blijkt dat een medewerker iets gedronken heeft, dan volgt er altijd een begeleidin­gstraject waarbij de persoon strikt opgevolgd wordt en er vrijwel dagelijks controles zijn.” Maar het betekent niet automatisc­h dat het personeels­lid ook ontslagen wordt. “We zijn heel strikt en de test is snel positief”, zegt de woordvoerd­er. “Maar het gaat daarbij niet altijd om alcoholmis­bruik. Er kunnen namelijk verzachten­de omstandigh­eden zijn zoals het gebruik van bepaalde medicatie. Bij recidive of bij zwaarwicht­ige feiten kan er wel ontslag volgen.”

Voor leerlingen­vervoer werkt De Lijn altijd samen met zelfstandi­ge busmaatsch­appijen, en niet met haar eigen chauffeurs. “Wij stippelen enkel de busroutes uit en vervolgens contactere­n we privéfirma’s.” Voor die maatschapp­ijen geldt de nultoleran­tie niet. “Maar in het contract staan wel veiligheid­s- en kwaliteits­eisen, waaronder het respectere­n van de verkeersre­gels en de bijhorende alcohollim­iet. We verwachten dan ook dat de firma’s daar streng op toezien bij al hun werknemers.”

De Lijn zal de firma een boete sturen wegens het niet nakomen van de overeenkom­st.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Op de bus zaten onder andere leerlingen van de Lummense middelbare school Sint-Ferdinand.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Op de bus zaten onder andere leerlingen van de Lummense middelbare school Sint-Ferdinand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium