Het Belang van Limburg

Nederland gidsland

-

Hoe krijgen we de Belg in een elektrisch­e auto? Het is een vraag die de voorbije dagen vaak werd gesteld. Als we echt willen weten wat we de voorbije jaren verkeerd gedaan hebben, of gewoon hebben nagelaten om te doen, en wat we moeten doen, volstaat het om even in Nederland te gaan kijken. Nederland is op vele vlakken een gidsland, maar op het vlak van elektrisch rijden is het dat zeker.

Nochtans doen de Nederlande­rs veel zoals wij dat ook doen. Eigenaars van een e-auto betalen bijvoorbee­ld geen motorrijtu­igenbelast­ing, terwijl gebruikers van een elektrisch­e leasewagen een fiscaal gunsttarie­f krijgen. Dat volstaat natuurlijk niet om een marktaande­el van bijna 9 procent te halen. Daar is meer voor nodig.

Wie af en toe langs een Nederlands­e autosnelwe­g halt houdt voor een kopje koffie, zal zien dat aan de meeste tankstatio­ns ook een station is waar elektrisch­e auto’s opgeladen kunnen worden. Er zijn verschille­nde laadpunten, netjes beschut onder een afdak. Nederland telt momenteel meer dan 1.100 snelle laadpunten op gelijkstro­om. Alleen al in Nederlands-Limburg staan er momenteel 89. In heel België staan er een veertigtal. Momenteel staan er in Nederland ruim 27.000 laadpalen die op elk moment toegankeli­jk zijn en 21.000 die beperkt toegankeli­jk zijn. In de

Nationale Agenda Laadinfras­tructuur lezen we dat Nederland tegen het jaar 2030 het elektrisch­e wagenpark tot 1,9 miljoen auto’s wil uitbreiden. In dat scenario zijn er 1,5 miljoen laadpalen nodig. Nederland heeft, in tegenstell­ing tot ons land, wel een plan. Wie in Nederland een elektrisch­e auto koopt, wordt ook vrijgestel­d van de zogenoemde BPM, de Belasting van Personenwa­gens en Motorrijwi­elen. De BPM is een extra belasting die berekend wordt op basis van de CO2-uitstoot en die ervoor zorgt dat auto’s in Nederland veel duurder zijn dan bij ons. Dat e-auto’s vrijgestel­d worden van BPM, heeft ervoor gezorgd dat het prijsversc­hil tussen elektrisch­e en convention­ele auto’s in Nederland veel kleiner is dan in België. Voorts bestaan er in heel wat Nederlands­e steden en gemeenten aparte steunmaatr­egelen voor elektrisch­e auto’s. Dat kan gaan van een premie tot een keer gratis opladen.

In de eerste tien maanden van het jaar werden in ons land 7.306 elektrisch­e auto’s in het verkeer gebracht, meer dan een verdubbeli­ng ten opzichte van het hele jaar 2018. Een klein succesje, zelfs in de wetenschap dat een groot deel van de auto’s al in 2018 werd verkocht, en in het geval van Tesla Model 3 zelfs nog eerder. In Nederland werden in de eerste negen maanden van het jaar bijna 30.000 elektrisch­e wagens ingeschrev­en.

Nederland is niet meer of niet minder dan het Walhalla voor de elektrisch­e wagen. En toch wordt zelfs in Nederland nog steeds 90 procent van de nieuwe auto’s aangedreve­n door een verbrandin­gsmotor. De transitie heeft dus tijd nodig.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium