Het Belang van Limburg

“Hopelijk mag ze in januari naar huis”

-

Elise verblijft nu drie weken op de NICU-afdeling (intensieve zorgen van de neonatolog­ie) in het ZOL. Bij haar geboorte was ze 35,5 cm en woog ze 905 gram. “Maar ze doet het heel goed en weegt nu 1,145 kg”, zegt mama Cathérine.

Elise is het eerste kindje van Cathérine Pascal (31) en Koen Severi (33) uit Houthalen-Helchteren. “Tijdens de zwangersch­ap bleek dat Elise achter bleef in de groei”, vertelt Cathérine. “Toen haar groei tien dagen stopte, hebben de dokters beslist om haar met een keizersned­e ter wereld te laten komen.”

Elise was bij haar geboorte op 11 november 35,5 cm groot en woog 905 gram. “Op dat moment was ze 31 weken en 4 dagen”, zegt Cathérine. “Ze kreeg een maagsonde om aan te sterken en een flow in haar neusje om haar ademhaling te ondersteun­en.” Ondertusse­n is Elise drie weken en weegt ze 1,145 kg. “Ze doet het heel goed en heeft gelukkig geen terugval gehad.” In principe zou Elise op de NICUafdeli­ng moeten blijven tot ze 37 weken is of 2,1 kg weegt. “Wellicht gaat haar gewicht op 37 weken nog geen 2,1 kg zijn. Belangrijk is vooral dat ze zelfstandi­g kan eten en zonder ondersteun­ing kan ademhalen. Zoals het er nu naar uitziet, zal ze wellicht in januari naar huis mogen. Daar kijken we enorm naar uit. Nu rijden we elke dag naar het ziekenhuis om bij Elise te zijn, maar het is telkens weer moeilijk om zonder haar terug naar huis te gaan.” Cathérine werkt zelf als vroedvrouw op de afdeling fertilitei­t van het ZOL. “Het is ongeloofli­jk hoe goed we hier worden opgevangen”, zegt ze.

Boekje

Het initiatief van vzw Kleine Held om fotoreport­ages te maken op de NICU-afdeling vindt Cathérine heel mooi. “We zijn een boekje aan het maken over de geboorte van Elise en de moeilijke weg die we daarvoor hebben afgelegd. We konden heel moeilijk zwanger geraken, maar uiteindeli­jk is het met IVF toch gelukt. De zwangersch­ap en de eerste weken na de geboorte waren emotioneel zwaar. De foto’s zijn voor ons dan ook een hulp om die moeilijke tijd te verwerken. Ook het maskertje dat Elise gedragen heeft om haar te beademen, hebben we bijgehoude­n. Al die spulletjes zullen later voor Elise en voor ons een mooie herinnerin­g zijn.”

 ?? FOTO'S CYNTHIA BRACK ?? “Elise doet het heel goed en weegt ondertusse­n 1,145 kg”, zegt mama Cathérine.
FOTO'S CYNTHIA BRACK “Elise doet het heel goed en weegt ondertusse­n 1,145 kg”, zegt mama Cathérine.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium