Het Belang van Limburg

“Sinds vrijdag weegt hij 1 kg: een mijlpaal”

-

Na amper 25 weken kwam Eden ter wereld: hij woog 625 gram en was 32,3 cm groot. “Eden is nu zeven weken en heeft de kaap van 1 kilogram net overschred­en. Een mijlpaal voor ons”, zegt mama Ann.

De zwangersch­ap van de Peltse Ann Drost (36), die met haar man Huib Van der Stam (44) al een dochtertje Juno (2) heeft, verliep zonder veel problemen. “Tot tijdens een controle op 21 weken bleek dat er iets mis was met mijn baarmoeder en baarmoeder­hals”, zegt Ann. “Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en moest er plat liggen om de geboorte zo lang mogelijk uit te stellen. Maar uiteindeli­jk, op 25 weken, is Eden dan toch gekomen. Op 12 oktober was dat. Een heel spannende dag, omdat we wisten dat hij extreem prematuur was. Dat Eden meteen na de geboorte begon te huilen, was een enorme opluchting voor ons.”

Ondertusse­n is Eden zeven weken. “Hij heeft een enorme vechtlust en heeft al een heel goed parcours afgelegd”, zegt Ann. “Zo heeft hij vrijdag de kaap van 1 kilogram overschred­en - hij weegt nu 1,010 kg. Dat is voor ons een mijlpaal. Eden heeft nog een maagsonde, maar sinds twee weken krijgt hij geen extra zuurstof meer. Hij krijgt wel nog extra ondersteun­ing bij de ademhaling.”

Bubbel

Ann rijdt elke ochtend naar het ZOL waar ze tot in de late namiddag bij haar zoontje is. “’s Avonds gaat mijn man na het werk naar Eden en ga ik naar huis naar mijn dochtertje. Eden elke avond moeten achterlate­n in het ziekenhuis, is heel lastig en voelt heel onnatuurli­jk aan. Het is net alsof we in een bubbel leven, al probeer ik daar niet te veel bij stil te staan.” De dokters bekijken de situatie van Eden van dag tot dag. “Hij maakt kleine stapjes vooruit en soms is dat ook eens een stapje achteruit. Maar hij doet het heel goed. Ongeloofli­jk ook hoe de artsen en verplegers op de NICU ons bijstaan. Heel veel respect voor hen.” Ann en Huib zijn ook heel enthousias­t over vzw Kleine Held. “Bij Edens geboorte hebben we een prematuurp­akket van hen gekregen en daar waren we heel blij mee. Ook ouders van andere baby’s op de afdeling hadden zo’n pakket en dat schept een band. Ook met de foto’s zijn we heel blij. Die gaan zeker een mooi plekje in ons huis krijgen.”

 ?? FOTO CYNTHIA BRACKE ?? “Eden heeft een enorme vechtlust en heeft al een heel goed parcours afgelegd”, zegt mama Ann.
FOTO CYNTHIA BRACKE “Eden heeft een enorme vechtlust en heeft al een heel goed parcours afgelegd”, zegt mama Ann.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium