Het Belang van Limburg

Ex-procureur Michel Bourlet over onderzoek Dutroux: “Er had meer ingezeten”

-

Michel Bourlet, voormalig procureur des Konings van Neufchâtea­u, hamert nog altijd op het falende onderzoek naar de criminele activiteit­en van de bende-Dutroux. Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, treedt dit standpunt bij.

De oud-procureur heeft het over het ‘dossier bis’. In een gesprek met de Waalse krant ‘Le Soir’ hekelt hij het feit dat 28 concrete DNA-sporen die in de geheime kelder van Dutroux in Marcinelle werden aangetroff­en, niet werden vergeleken met het DNA van personen die in het onderzoek heel prominent in beeld kwamen. Volgens Bourlet had er dan ook meer in het onderzoek gezeten als de piste rond de uitbater van het vroegere Blankenber­gse Hotel Brazil was onderzocht. Er waren namelijk aanwijzing­en die leidden naar uitbater Marcel Marchal en zijn boezemvrie­nd Nicollo Mazzara.

Jean Lambrecks: “Die piste schuiven wij al jaren naar voor en staat blijkbaar ook nog altijd bovenaan de lijst van procureur Bourlet.”

Bordeelhou­der Marcel Marchal baatte in Blankenber­ge, samen met zijn Braziliaan­se, vrouw Hotel Brazil uit. Na de arrestatie van Dutroux werd in zijn huis een briefje gevonden met daarop een telefoonnu­mmer. Onderzoek wees uit dat het ging om het nummer van Marchal. Zijn altijd aanwezige boezemvrie­nd was Nicolo Mazzara. Mazzara was ook een vriend, handlanger en buur van Dutroux.

Verdwenen

Ondanks de ijzersterk­e aanwijzing­en vond onderzoeks­rechter Jacques Langlois het nooit nodig om

Marcel Marchal te storen. “Nochtans waren An en Eefje door meerdere getuigen gezien toen ze de avond van hun verdwijnin­g in de richting van het Hotel Brazil wandelden. De buur van het bordeel heeft ze zelfs buiten voor de deur van het etablissem­ent gezien, in gesprek met enkele mannen”, aldus Lambrecks. Het feit dat onderzoeks­rechter Langlois weigerde om verder onderzoek te voeren naar het bordeel, is volgens Lambrecks des te schrijnend­er omdat de speurders op 25 augustus 1995, twee dagen na de verdwijnin­g van An en Eefje, Dutroux al in het vizier hadden.

De speurders stipten ook aan dat hij nauwe banden onderhield met onder meer Nicolo Mazzara die in de bewuste zomer van 1995 samen met zijn ex-vrouw in het Blankenber­gse Hotel Brazil van Marcel Marchal vertoefde. Toch werden de DNA-sporen waarvan Bourlet melding maakt nooit vergeleken met die van Marchal of Mazzara en moest Mazzara nooit aan een rechter of een volksjury uitleg geven over de activiteit­en die hij samen met Dutroux ontplooide. Mazzara overleed in 2015 in een auto-ongeluk. Marcel Marchal verdween kort na 16 oktober 1996 met de noorderzon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium