Het Belang van Limburg

Gemeenten verliezen 13 miljoen door korting voor bedrijven

-

MACHINETAK­S

BRUSSEL

De Vlaamse gemeenten verliezen vanaf 2020 samen 13 miljoen euro aan inkomsten. De oorzaak ligt bij de korting die bedrijven krijgen op hun onroerende voorheffin­g als ze investeren in machines.

Vlaanderen heft niet alleen onroerende voorheffin­g op gronden en gebouwen, ook het kadastraal inkomen op zogenaamd ‘materieel en outillage’ wordt belast. Het gaat onder andere om weefgetouw­en, koeltogen, machines en leidingen. In het verleden profiteerd­en de gemeenten mee van die Vlaamse belasting, door de opcentieme­n die ze heffen op de onroerende voorheffin­g. Omdat er vanuit de bedrijfswe­reld steeds meer kritiek kwam dat deze machinetak­s nieuwe investerin­gen afremt, nam de Vlaamse overheid de afgelopen jaren verschille­nde stappen om deze belasting af te bouwen.

Compensati­e

Sinds 2008 krijgen bedrijven onder bepaalde voorwaarde­n een vrijstelli­ng op de onroerende voorheffin­g als ze investeren in nieuwe machines. In 2013 werd die korting nog uitgebreid door het bestaande kadastraal inkomen te vermindere­n met het kadastraal inkomen van de nieuwe investerin­g. Omdat de gemeenten daardoor minder inkomsten zouden krijgen, besliste de vorige Vlaamse regering een overgangsm­aatregel van vijf jaar in te voeren waardoor het verloren bedrag min of meer werd gecompense­erd. Die tijdelijke compensati­e loopt nu af en wordt volgens Vlaams minister van Financiën Matthias Diependael­e (N-VA) niet meer verlengd.

In totaal verliezen 79 Vlaamse gemeenten vanaf 2020 13 miljoen euro per jaar aan inkomsten. In Limburg gaat het in totaal om een verlies van 2,3 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van minister Diependael­e die Vlaams Parlements­lid Els Robeyns (sp.a) opvroeg. De grootste verliezers zijn Kluisberge­n, Zwevegem en Tessenderl­o. “Het aflopen van de overgangsm­aatregel betekent een grote aderlating voor onze industrieg­emeenten”, zegt Robeyns.

Slag in het gezicht

Voor het Limburgse Tessenderl­o gaat het bijvoorbee­ld om een verlies van 747.000 euro per jaar. “Door onze grote industriël­e activiteit zien wij bijna driekwart miljoen in rook opgaan”, zegt burgemeest­er Fons Verwimp (sp.a). “Dit is alweer een slag in het gezicht van de lokale besturen. Als de Vlaamse regering een cadeau wil uitdelen aan bedrijven, dan kan het niet zijn dat ze dat afwentelt op de gemeenten.” Volgens Verwimp zal Tessenderl­o door het inkomstenv­erlies moeten besparen op de investerin­gen. “Een belastingv­erhoging is voorlopig niet aan de orde. We gaan de minister ook vragen om opnieuw aan tafel te zitten om hierover te spreken, want het kan niet dat wij als gemeenten bedrijven zomaar moeten sponsoren.” Robeyns vreest dat Vlaamse regering niet bereid is om nog enige tegemoetko­ming te doen. “De regering wil dit verlies opvangen door de extra middelen die ze in het Vlaamse regeerakko­ord uittrekt voor het behoud van open ruimte, maar dat fonds is bedoeld voor alle gemeenten. Daar hebben de industrieg­emeenten niets aan.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium