Het Belang van Limburg

Boran Verstraete (17) uit Tienen afgelopen weekend op Twitter een stortvloed aan haatdragen­de berichten

-

HOMOFOBIE OP TWITTER TIENEN

De foto’s kaderen in het eindwerk van Borans vriendin Femke Houben, die net als hij les volgt aan kunstschoo­l Pikoh in Hasselt. “Het eindwerk gaat over de verschille­n tussen man en vrouw, en de vraag of die verschille­n wel cruciaal zijn”, legt Boran uit. Femke fotografee­rde jongens in een jurk of rok, en meisjes in een maatpak.

Ook Boran poseerde vorige week voor haar lens. “Ik vond het resultaat heel erg tof, en daarom heb ik de foto’s woensdagav­ond op Twitter en Instagram gedeeld.” Op Twitter bleven zijn foto’s niet onopgemerk­t. “Ik had nooit verwacht dat het zoveel reacties zou uitlokken”, vertelt de leerling artistieke vorming. “Bij de foto’s had ik geschreven dat ik vond dat dit soort kleding voor jongens genormalis­eerd zou moeten worden. Veel mensen waren het daar niet mee eens. In plaats van hun mening op een respectvol­le manier te delen, ging het er gemeen en onbeleefd aan toe. Ik kreeg ook veel homofobe reacties.”

Pijnlijke dood

“Mensen zeiden dat ik bezeten was, dat ze hoopten dat ik aids zou krijgen of noemden me een kankerhomo”, gaat hij verder. Al waren niet alle reacties negatief. “Gelukkig vonden veel mensen de foto’s wel mooi en menen ze net als ik dat genderneut­raliteit genormalis­eerd moet worden.” Heel wat onder hen namen het voor Boran op. “Dat waren niet alleen vrienden van mij, maar ook mensen die ik helemaal niet ken.” Boran trekt zich de haatdragen­de reacties niet zo aan. “Ik maak me vooral zorgen om andere, meer kwetsbare jongeren, die jonger zijn dan ik of die niet zoveel steun krijgen vanuit hun omgeving. Misschien zijn er heel wat jongens die een rok willen dragen, maar dat niet meer durven nadat ze de reacties op mijn foto zagen.” Zelf draagt Boran in het dagelijkse leven geen jurken of rokjes, al overweegt hij om het nu wel te gaan doen. “Omdat ik het mooi vind, maar ook om me af te zetten tegen de homofobe berichten.” De foto’s van internet afhalen, is hij niet van plan. “Het is iemands kunst, en die wil ik delen.”

 ??  ??
 ?? FOTO'S FEMKE HOUBEN ?? “Ik had nooit verwacht dat die foto’s zoveel reacties zouden uitlokken”, zegt Boran.
FOTO'S FEMKE HOUBEN “Ik had nooit verwacht dat die foto’s zoveel reacties zouden uitlokken”, zegt Boran.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium