Het Belang van Limburg

Kemphanen aan de feestdis

De NAVO viert morgen haar 70ste verjaardag in Londen.

-

Trump vs. Merkel

Iedereen in Londen hoopt dat Donald Trump stopt met emmeren over de te lage defensie-uitgaven bij de bondgenote­n. Op de vorige top gaf de Amerikaans­e president hen totaal onverwacht een veeg uit de pan. Tegen 2024 zou ieder lid minstens 2 procent van het binnenland­s product aan defensie moeten uitgeven. België haalt nog geen 1 procent, maar het zijn vooral de Duitse uitgaven 1,36 procent - die Trump mateloos ergeren. Hij vindt dat de op een na grootste economie van het bondgenoot­schap meer dan één tandje moet bijsteken.

Nu heeft Duitsland in aanloop naar de top een geste gedaan om Trump te sussen. Onze oosterbure­n gaan evenveel bijdragen aan het NAVO-budget als de VS. Washington bespaart daarmee jaarlijks 120 miljoen euro, Duitsland zal 33 miljoen euro per jaar meer moeten ophoesten. Een kleine rekensom leert dat ook de andere lidstaten mee moeten betalen aan Trumps cadeautje. Alleen

Frankrijk doet dat niet. Emmanuel Macron vindt dat zijn land, dat vorige week nog 13 soldaten verloor in een helikopter­crash, meer dan zijn deel op het terrein doet. Het charmeoffe­nsief mist zijn effect niet. Trump lijkt het geweer van schouder te wisselen. In plaats van de slechte leerlingen te beschimpen, wil hij de 9 lidstaten die wel de 2 procent halen belonen met een speciale photo-opportunit­y met de Amerikaans­e president.

Merkel vs. Macron

Macron vergalde de sfeer helemaal door de alliantie begin november “hersendood” te verklaren. Met gevoel voor drama hekelde de Franse president de samenwerki­ng binnen de NAVO. Bewijs? De VS die zich terugtrekk­en uit Noord-Syrië, zonder overleg. Of Turkije dat eigengerei­d hetzelfde land binnenvalt. Wat als dat een tegenaanva­l van het Syrische regime had uitgelokt? “Moeten wij dan Turkije verdedigen?”, vroeg Macron zich af in een interview met The Economist. “Gouden woorden”, noemde Rusland Macrons analyse. Reden te meer voor Angela Merkel om de Franse leider flink op zijn plaats te zetten. Als echte Transatlan­tikerin verdedigde ze het bondgenoot­schap. Meer dan Frankrijk is het kernwapenl­oze Duitsland afhankelij­k van de NAVO als afschrikki­ngsmacht. In het beroemde artikel 5 van het NAVO-handvest staat dat een aanval op één lidstaat beschouwd zal worden als een aanval op alle lidstaten. Dat artikel wil Merkel absoluut niet in vraag stellen.

De uithaal van Macron kwam niet uit het niets. Hij is de drijvende kracht achter een Europese defensie en staat open voor toenaderin­g tot Rusland. Deels omdat Trump zelf geen kans onbenut laat om de geloofwaar­digheid van artikel 5 te tackelen door te dreigen Europa de rug toe te keren. Merkel weet dat het continent niet langer uitsluiten­d kan leunen op de brede schouders van de VS. Duitsland wil een Europees leger steunen, maar gezien de geschieden­is staan de Duitse bevolking en politiek huiverig tegenover een meer prominente militaire rol.

Macron vs. Erdogan

Om de feestelijk­heden in Londen nog enigszins te redden trok NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenber­g vorige week naar Parijs. Maar Macron nam geen gas terug. “Je kunt niet enerzijds zeggen dat je bondgenote­n bent en solidarite­it wenst, en anderzijds het in gevaar brengen van internatio­nale antiterreu­roperaties presentere­n als een fait accompli”, zei Macron over Turkije.

De kritiek kwam hard aan bij Recep Tayyip Erdogan. Zo hard dat de Turkse president zich luidop afvroeg of Macron misschien zelf moet nagaan of hij hersendood is. Gevolg? Enkele dagen voor de feestdis staan de twee staatsleid­ers schuimbekk­end tegenover elkaar. Turkije heeft een indrukwekk­end leger – altijd interessan­t in een militair bondgenoot­schap – maar het is niet de meest soepele partner. Het land werkt nauw samen met Rusland in Syrië en kocht tot ontzetting van de VS zelfs een raketafwee­rsysteem in Moskou. Dat Turkije weigert te tekenen voor een verdrag dat de Baltische staten moet beschermen tegen Russische invloeden valt overal in Europa verkeerd. “We zijn op zich niet tegen”, klinkt het in Ankara. Maar de beschermin­g die de Baltische staten krijgen, wil Turkije ook. Maar dan als ruggensteu­n tegen de Syrische Koerden. Gezien de woede-uitbarstin­g van Macron lijkt dat uitgeslote­n.

NOORD-KOREA

 ?? FOTO AP AFP ??
FOTO AP AFP
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium