Het Belang van Limburg

4.000 euro om Duivels EK-finale te zien winnen

-

EK VOETBAL HASSELT

Stel dat de Rode Duivels volgende zomer de finale van het EK spelen (en winnen, uiteraard), hoeveel kost het u dan als u al hun matchen wil bijwonen?

Het EK vindt vanaf 12 juni 2020 plaats in twaalf steden. In de groepsfase met drie tegenstand­ers (Rusland, Denemarken en Finland) spelen Kevin De Bruyne en co. in twee steden: Kopenhagen en Sint-Petersburg. Als België alle wedstrijde­n in het tornooi wint, spelen de Duivels nadien in Bilbao, München en, zowel de halve finale als de finale, in Londen. Voor wie dat hele overwinnin­gsparcours live wil meemaken, nemen die verplaatsi­ngen een flinke hap uit het budget. Zelfs als je enkel naar Sint-Petersburg vliegt en de andere trips per bus maakt, kom je aan meer dan 1.000 euro (inclusief overnachti­ngen, eten en drinken). En dan heb je nog geen tickets voor de matchen.

Loyaliteit

En daar maken trouwe fans het verschil. De voetbalbon­d beloont immers loyaliteit. Wie al lang naar de Rode Duivels of de Red Flames gaat kijken, verzamelt sinds 2012 ‘fanpunten’ die je hoger op een lijst plaatsen. Die lijsten bepalen, samen met je lidmaatsch­ap van een fanclub, voor welke categorie EK-tickets je in aanmerking komt. “Omdat ik bij de 2.000 trouwste supporters hoor, kan ik de goedkoopst­e tickets krijgen, waardoor ik voor zeven EK-duels van de Duivels 455 euro zou betalen”, zegt Michael Vanderstee­n, voorzitter van de grootste Vlaamse fanclub, De Bemvoort uit Pelt. Wie nu pas lid wordt van een fanclub, belandt lager op de lijst en komt enkel in aanmerking voor tickets uit een hogere categorie (zie rechts). “Eén ticket uit categorie 1 voor de finale kost zo al het dubbele van mijn totale bedrag voor alle wedstrijdt­ickets. Voor een volledig EK met de Duivels als finalist, denk ik op zo’n 1.900 euro aan kosten uit te komen. Dat valt best mee in vergelijki­ng met het WK in Rusland of Brazilië.”

Verkoop op woensdag

Woensdag gaat de laatste voorverkoo­p van Belgische tickets van start voor wie lid is van een fanclub. Wie zich aanmeldt met meer fanpunten, krijgt eerder de kans op (goedkopere) tickets. Wie nog geen lid was van een fanclub en dat met het oog op EK-tickets alsnog wil worden, doet dat het best vóór 18 december, als de voorverkoo­psronde afloopt.

Bij de voetbalbon­d klinkt het dat de afgelopen week zo’n 9.000 van de ruim 15.000 officiële Duivelsfan­s zich bij de UEFA registreer­den, in de hoop aan tickets te geraken. Voor de matchen in Kopenhagen en Sint-Petersburg zijn er respectiev­elijk plaatsen voor 7.000 en 10.000 Belgische fans. Omdat wellicht niet élke Belgische fan afreist voor Denemarken-België, gelooft Michael Vanderstee­n dat er ook voor die match vanaf woensdag nog tickets zullen zijn. Volgens de voetbalbon­d heb je daarover geen zekerheid als je nu pas mee sollicitee­rt als fan. En wat met supporters die geen lid worden van een fanclub? Die kunnen niet in het supporters­vak van de Duivels belanden. Maar een plaatsje tussen de neutrale supporters is wel nog mogelijk. “Na 18 december komen er nog tickets vrij via de website van de UEFA, voor neutrale fans”, klinkt het bij de voetbalbon­d. “Maar dat is veel meer een loterij, dus wordt de kans op succes kleiner.”

→ www.belgianfoo­tball.be

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Michael Vanderstee­n van Duivelsfan­club De Bemvoort in Pelt.
FOTO PHN Michael Vanderstee­n van Duivelsfan­club De Bemvoort in Pelt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium