Het Belang van Limburg

Zij hebben geen last van online shoppen: Schoonheid­ssalons en kapperszak­en boomen

-

HASSELT

In tien jaar tijd is het aantal schoonheid­ssalons en kapperszak­en fors gestegen. Omdat ze geen concurrent­ie hebben van de e-commerce én omdat er geen diplomaver­eisten meer zijn om zo’n zaak te openen. Beroepsfed­eraties denken daarom na over een kwaliteits­label.

Het uitzicht van winkelstra­ten is in tien jaar drastisch veranderd. Door de digitale evolutie en de e-commerce verbaast het niet dat elektronic­a-, kleding- en krantenwin­kels het onderspit moesten delven tegen webshops en steeds meer uit het straatbeel­d verdwenen. Wel opvallend: het aantal ondernemin­gen dat zich bezighoudt met haar- en schoonheid­sverzorgin­g zit stevig in de lift. Uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat er in 2018 13 procent meer kapperszak­en waren dan in 2008. Het aantal schoonheid­ssalons kende in die tien jaar zelfs een stijging met 62 procent. Verklaring­en voor die boom in de sector liggen voor de hand: kappers en schoonheid­sspecialis­ten hoeven de concurrent­ie met e-commerce niet aan te gaan. Bovendien heeft de economie zich de laatste jaren hersteld na de economisch­e recessie, en dan wordt er weer meer gespendeer­d aan luxeverzor­ging.

Kwaliteits­label

Volgens Mitch Mues (beroepsfed­eratie Coiffure.org) en Mario Blokken (Belgische Beauty Federatie) ligt de recente stijging (sinds begin 2018) van het aantal kap- en schoonheid­ssalons vooral aan de afschaffin­g van de vestigings­wet. Die verplichtt­e zaakvoerde­rs die een zelfstandi­ge zaak wilden starten in bepaalde beroepen om hun beroepsbek­waamheid aan te tonen via een diploma, een test voor een examencomm­issie of een bewijs van praktijker­varing. Omdat buitenland­se ondernemer­s dat bewijs niet hoefden voor te leggen, werden Vlaamse ondernemer­s benadeeld. De regering besloot daarop de vestigings­wet in 2018 te schrappen.

“Omdat er geen vestigings­wet meer is, kan vandaag eender wie een kapperszaa­k openen”, zegt Mitch Mues. “Als je geen enkele vorm van beroepsken­nis moet bewijzen noch een attest van bedrijfsbe­heer hoeft voor te leggen, weten klanten niet meer wie bekwaam is en wie niet. Met ons kwaliteits­label hairexpert proberen we profession­ele kappers te beschermen tegen amateurs en geven we hen de kans om zich te profileren als een profession­al.”

SCHOONHEID­SVERZORGIN­G

Ook de Belgische Beauty Federatie denkt na over zo’n certificaa­t om de kwaliteit van de sector te bewaren. Al rekent Blokken wel op steun van de overheid om structurel­e controles uit te voeren. “De federatie probeert de markt te controlere­n, maar kan dit alleen doen voor aangeslote­n leden. Onze federatie telt slechts 900 leden, voorts is het een jungle.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium