Het Belang van Limburg

Tekort aan redders in zwembaden: zo lost Kapermolen het op

-

Het succes van Baywatch is duidelijk uitgewerkt: Limburgse zwembaden vinden amper nieuwe badmeester­s. Kapermolen heeft een creatieve oplossing uitgedokte­rd om de veiligheid te blijven garanderen.

VEILIGHEID HASSELT

Zo’n 70 procent van alle zwembaden in Vlaanderen heeft vacatures voor redders openstaan. Dat blijkt uit een studie van het Vlaams Instituut voor Sportbehee­r. In Limburg gaat het om zo’n 50 procent van de zwembaden. Veel gemeenten zijn dan ook al maanden op zoek naar nieuw personeel. Zo lijkt redder een nieuw knelpunten­beroep te worden.

Ook in het Hasseltse zwembad Kapermolen is het tekort aan badmeester­s nijpend. Volgens schepen van Sport Habib El Ouakili (sp.a) is dat trouwens al jaren een probleem. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een oplossing, en die hebben we gevonden.”

Zonder brevet

Sinds kort neemt Kapermolen badmeester­s aan zonder een redgen. dersbrevet. “Natuurlijk staan ze nog niet in voor het toezicht en de veiligheid van onze zwemmers, dat mag ook niet. Maar ze nemen wel een aantal bijkomende taken op zich.” Redders doen namelijk veel meer dan enkel ‘redden’. Zo verzorgen ze vaak het onthaal en het onderhoud van het zwembad. De nieuwe aanwerving­sprocedure heeft volgens de schepen twee voordelen. “Enerzijds vermindert het de werklast voor het beperkte personeel, anderzijds leren de badmeester­s in spe de werkvloer kennen”, zegt El Ouakili. De nieuwkomer­s krijgen dan de kans om een redderscur­sus te volgen, op kosten van de stad. “Maar wel op voorwaarde dat het gebeurt binnen een termijn van zes maanden tot een jaar.” Daarom moeten de kandidaten voor hun sollicitat­ie een zwemproef afleg

Milo Buyse Kersvers redder in Kapermolen “We willen garanderen dat ze slagen, het blijft natuurlijk een investerin­g door de stad.”

Eerste dag

Donderdag begon Milo Buyse (23) uit Gavere officieel als volwaardig redder in Kapermolen. De Oost-Vlaming volgde zijn Limburgse vriendin naar Tongeren en ging onmiddelli­jk op zoek naar een job in de regio. Uiteindeli­jk stuitte hij op de vacature van Kapermolen. In mei ging hij er als medewerker aan de slag en volgde ondertusse­n de verplichte reddersopl­eiding. “Vorige week heb ik eindelijk mijn diploma behaald”, vertelt Milo trots. “Dat wilde ik altijd al, maar door mijn werk had ik daar de tijd niet voor. De proefperio­de in Kapermolen was bijzonder leerrijk want je leert het zwembad, de zwemmers en de collega’s al kennen.” En dat had zo zijn voordelen bij het behalen van het gegeerde diploma. “De zwemproeve­n waren behoorlijk zwaar want ik heb nooit gezwommen. Ik moest vanaf nul beginnen.” Gelukkig kreeg hij veel steun en tips van zijn nieuwe collega’s. “Dat heeft echt geholpen. We zwemmen nu nog steeds elke week samen, zo blijven we fit.” Door het succes van Milo zal Kapermolen ook in de toekomst aanwerving­en op deze manier organisere­n. “Zo kunnen we de bemanning en veiligheid van ons zwembad blijven verzekeren”, benadrukt El Ouakili.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Milo Buyse (23) op zijn eerste dag als redder in het zwembad van Kapermolen.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Milo Buyse (23) op zijn eerste dag als redder in het zwembad van Kapermolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium