Het Belang van Limburg

Hoe Marc Coucke werd weggejaagd

-

Drie jaar geleden stond Marc Coucke nog te dansen op de tafels bij KV Oostende. Zondag kon hij bij de kustploeg niet meer op de tribune zitten en uiteindeli­jk vertrok de miljardair nog voor de rust naar huis nadat de hele boel ontplofte.

Al zijn raadgevers en naasten zeiden vrijdag: Doe het niet. Toch stuurde Marc Coucke vier tweets de wereld in waarin hij min of meer ontkende dat KV Oostende nog 6,2 miljoen euro schulden aan hem heeft. “Even serieus blijven”, postte hij.

Het hitste de KVO-fans en bestuur nog meer op. Eerder was al uitgelekt dat de kustclub failliet dreigt te gaan als Coucke 1,2 miljoen euro huur per jaar zou blijven vragen voor de hoofdtribu­ne. Daarom werd al extra veiligheid­spersoneel en extra bewaking voorzien. Enkele uren voor de match kreeg Coucke zelfs een telefoontj­e dat hij beter niet in de tribune kon plaatsneme­n.

Weg van de eretafel

Toch zakte hij af naar zee. Ook omdat KVO-voorzitter Frank Dierckens haantjesge­drag vertoonde. De gordijnenm­an had in het VRT-programma De 7de dag alle cijfers op tafel gegooid. “Die 6,2 miljoen euro schulden aan Coucke: dat klopt”, klonk het. “Voor dit jaar is de huur van de tribune betaald, maar de twee vorige jaren gebeurde dat niet. Ook geld van viertal transfers die nog moesten worden doorgestuu­rd aan Coucke - onder meer die van Cyriac en Jordan Lukaku - staat nog niet op zijn rekening. Die situatie is ongezond, maar de erfenis die Coucke achterliet zou geen enkele ploeg kunnen dragen.” De Anderlecht-voorzitter was in alle staten. Hij vindt het niet kunnen dat Oostende het geld dat hij nog opeist zomaar in de openbaarhe­id brengt. “Dat interview was niet sportief”, reageerde Coucke op Radio 1. “Als je het erg eenzijdig bekijkt, klopt het verhaal natuurlijk als je je facturen niet betaalt. Maar ik wil me niet meer moeien.” Toch kwam de zakenman opgewonden binnen tijdens het bestuurset­entje voor de wedstrijd. Eerst zat hij tegenover Dierckens, maar toen hij daar het tv-interview opwierp, kwam het tot een ruzie. “Je doet alsof je ervoor niets tussen zit, maar had ik geen gelijk misschien”, beet Dierckens hem toe. Daarop stond Coucke recht en nam hij plaats, twee tafels verder bij Jean-Pierre Janssens van de seniorenve­reniging. Een goeie vriend van zijn broer Guy Coucke. Verbouwere­erd bleef Michael Verschuere­n alleen achter met het Oostendse bestuur. De veiligheid­sagent die alles in de gaten hield, stond op scherp. “Coucke viel mij aan in het midden van de zaal”, vertelde Dierckens . “Ik heb mij niet laten doen en diende hem van antwoord. Het was rap gedaan. Wat wil hij dan? Hij nam voor 3 miljoen euro sponsoring mee naar Anderlecht, maar er bleven hier wel 3,5 miljoen euro makelaarsk­osten openstaan. ”

Daar had de miljardair eveneens een repliek op. “Het is toch mijn schuld niet als het sponsorbud­get naar beneden gaat en er mensen vertrekken. Ik had nooit gedacht dat ik hier zo’n hallucinan­te dag zou meemaken.”

In de kleedkamer

De opgehitste KVO-fans hadden voor spandoeken gezorgd. Alleen zag de miljardair ze zelf niet, want hij wilde de match om veiligheid­sredenen in de kleedkamer bekijken. Daar kwam de wedstrijda­fgevaardig­de echter zeggen dat hij tijdens de rust moest vertrekken, want anders zou er een verslag opgemaakt worden. Iemand van KVO stelde dan maar met een brede glimlach voor om hem toch naar de tribune te begeleiden, waarop Coucke naar huis vertrok. Weggejaagd bij zijn vroegere weireldplo­egsje. “Ach, als ik zie dat KVO nog een extra speler (Akpala, nvdr) aantrekt en na de zege een dubbele winstpremi­e geeft: schat ik toch in dat alles hier niet zo slecht gaat.”

Alleen betaalde Dierkens die dubbele premie niet met geld van de club, maar wel uit zijn eigen zak. Het kan goed zijn dat Marc Coucke door deze hoogoplope­nde ruzie straks geen toegevinge­n meer zal doen in de zaak rond de tribune. Dan dreigt Oostende geen proflicent­ie meer te krijgen en failliet te gaan. “We hebben 2,5 miljoen euro nodig”, besloot Dierckens. “We onderhande­len met investeerd­ers. De kans dat het lukt, schat ik nu 50 procent. Laat ons nu eerst genieten van deze zege.”

 ?? FOTO BELGA ?? Oostende-fans lieten weten wat ze van Coucke vinden.
FOTO BELGA Oostende-fans lieten weten wat ze van Coucke vinden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium