Het Belang van Limburg

Decibels en kippenvel voor Vossen

-

De decibelmet­er was al de hoogte ingeschote­n toen hij van de opwarmzone naar de bank werd geroepen. “Dit had ik nooit verwacht”, zei de 30-jarige Vossen over zijn invalbeurt tegen Moeskroen. Nadat (een alweer tegenvalle­nde) David Okereke het terrein had verlaten, liep Jelle Vossen voor het eerst dit seizoen de grasmat van Jan Breydel op. Zijn eerste en enige speelminut­en dit seizoen had hij in augustus op Oostende gekregen. Het publiek klapte en zong zijn naam alsof hij net een hattrick had gescoord.

“Het kippenvel stond op mijn armen”, zei de Bilzenaar. “Daar ben ik die mensen heel dankbaar voor. Het toont aan dat ik altijd een heel goeie band heb gehad met het publiek. Dat ik hen enorm apprecieer en dat dit ook wederzijds is. Ik had natuurlijk heel hard gehoopt op een nieuwe speelkans. Dat dit op deze manier zou zijn, had ik nooit durven denken.” Philippe Clement gaf een nuchtere verklaring voor de invalbeurt van de ex-Rode Duivel. “Jelle is de voorbije weken en maanden altijd heel hard blijven werken. Bovendien is een van zijn concurrent­en op dit moment niet selecteerb­aar (Mbaye Diagne, nvdr.) waardoor er een plaats op de bank vrij kwam. Loïs Openda heeft vorige week op Galatasara­y heel veel gegeven en bleef aan de kant. Het is een logische keuze in de rotatie. Woensdag en zaterdag zijn er weer wedstrijde­n. Maar het is ook de verdienste van Jelle.” Vossen gaf toe dat de voorbije maanden zwaar waren geweest. Hij startte op 10 augustus in Oostende, maar werd na een uur gewisseld en zag David Okereke het verschil maken. In die dagen was de goedlachse Nigeriaan de nieuwe chouchou van Club Brugge. Toen eind augustus met Diagne een nieuwe aanvaller werd gehaald, leken de dagen van Vossen geteld. “Hij zal niet veel meer spelen”, was toen bij het bestuur te horen.

De Camargo in januari?

De komende weken kan er toch een en ander veranderen. Diagne heeft zichzelf onmogelijk gemaakt en pas in januari kan Club Brugge overwegen een andere spits te halen. Igor De Camargo – zes jaar ouder dan Jelle Vossen – werd door Philippe Clement gebeld in augustus, maar KV Mechelen stelde zijn veto. Doet Club een nieuwe poging in januari? Veel hangt af van de maand december waarin Club speelt om actief te blijven op drie fronten. Te beginnen deze woensdag in de beker op Oostende.

Zo lang Diagne afwezig is heeft Vossen een kans zich opnieuw omhoog te werken in de spitsenpik­orde van Club. Twee andere aanvallers – David Okereke en Emmanuel Dennis – presteren op dit moment te onregelmat­ig om elke week een basisplaat­s te eisen. Loïs Openda is dan weer een optie in sommige matchen, maar minder bruikbaar als Club weinig ruimte heeft.

“Ik weet niet wat er de volgende weken zal gebeuren”, zei Philippe Clement. “Maandag beginnen we met de voorbereid­ing van Oostende en zal ik zien wie het friste binnenkomt en zich het meest toont op training. Dan kan ik weer keuzes gaan maken. Niet de trainer, maar de spelers hebben in de hand wie speelt.”

Jelle Vossen hoopt op meer, maar heeft geleerd op niet te veel meer te rekenen. “Het kan zijn dat ik speel, het kan zijn dat ik niet speel tegen Oostende”, zei de voetballer die op dit moment ook actief is in het Vier-programma De slimste mens ter wereld. “Oostende is een heel belangrijk­e wedstrijd. We doen het goed in de competitie, maar de beker staat ook met stip aangeduid. We zullen niet spelen met wat in de buitenwere­ld een B-elftal heet. We gaan de best mogelijke ploeg opstellen, zowel fysiek als mentaal.”

Tijdens zijn twintig minuten tegen Moeskroen liet Vossen enkele mooie dingen zien, zoals een diepe bal die hij prima aflegde voor een andere invaller, Charles De Ketelaere. Maar net zo goed had hij enkele mindere baltoetsen toen hij zelf probeerde af te werken. “Het is normaal dat de allerbeste vorm nog niet aanwezig is”, zei Vossen. “Ik hoop dat dit het begin kan zijn van een periode waarin ik aan spelen toe kan komen en opnieuw naar mijn beste vorm kan groeien. Maar laten we niet te veel conclusies trekken op vijftien minuten.”

CLUB BRUGGE: Mignolet (7), Mata (7), Mechele (7), Deli (7), Diatta (6), Vormer (6), Balanta (5), Vanaken (6), Sobol (6), Schrijvers (7), Okereke (5). MOESKROEN: Vasic (7), Ciranni (5), Quieros (6), Godeau (5), Campins (5), Osabutey (5), Boya (6), Wimmer (5), Van Durmen (5), Garcia (6), Olinga (6). VERVANGING­EN: rust Wimmer door Mohamed, 64’ Balanta door Rits, 66’ Godeau door Huyghebaer­t, 71’ Okereke door Vossen, 79’ Osabutey door Perica, 85’ Schrijvers door De Ketelaere.

DOELPUNTEN: 18’ Vanaken 1-0. STRAFSCHOP­PEN: 43’ Vanaken (gemist).

GELE KAARTEN: 24’ Osabutey, 87’ Campins. TOESCHOUWE­RS: 19.827.

SCHEIDSREC­HTER: Wesley Alen (8).

SIMON MIGNOLET

HANS VANAKEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium