Het Belang van Limburg

Hamilton sluit af met grand slam

-

Een grand slam, heet dat in de F1: pole, snelste ronde, overwinnin­g en élke ronde op kop. Heel vaak komt het niet voor, maar Lewis Hamilton pakte toch al zijn zesde van zijn carrière, eentje meer dan Michael Schumacher en Alberto Ascari. Weer een record dat in zicht komt: nog twee en hij evenaart Jim Clark.

De 34-jarige Engelsman was zondag al gretig om aan het volgende seizoen te beginnen. Dan kan hij de zeven wereldtite­ls van Schumacher evenaren. “Als ik zie hoeveel jonge piloten vandaag net achter me eindigen, dan voel ik me zelf ook nog jong. Er komen grote races aan met Max en Charles. Die nieuwe regels vanaf 2021 dagen me uit”, zei hij.

Vraag is of Hamilton dat tijdperk nog met Mercedes ingaat. Ferrari weer doen winnen is altijd een verleideli­jke uitdaging, en teambaas Mattia Binotto zei dit weekend dat hij “blij” is dat Hamilton eind 2020 einde contract is. “Het eerste compliment dat ik van Ferrari krijg in 13 jaar”, grinnikte Hamilton. “Maar ik ben graag waar ik nu ben. Bij Mercedes zit ik al jaren op een recht pad en het heeft weinig zin om daarvan af te wijken. Ik weet het nog niet.”

Verstappen overwint problemen

Max Verstappen worstelde in Abu Dhabi met een nukkige motor. “Een gat in de koppelcurv­e. Als ik op het gas ging, deed hij niet wat ik wou.” De Maaseikena­ar verloor na de start een plaats aan Leclerc, maar pakte hem daarna makkelijk terug. “Lewis was buiten schot. Maar ik blik terug op een goed jaar met een paar poles en een paar zeges. Nu moeten we dit momentum doortrekke­n naar 2020 en er staan vanaf de eerste race, in plaats vanaf het midden van het seizoen.”

Leclerc vergooide al zijn kansen met een strategie met twee stops. “Ik wou de derde plaats in de eindstand afpakken van Max, maar daarvoor moest ik de race winnen. Daarom moest ik wel gokken op een andere strategie.”

Ferrari betrapt

Leclerc leek lange tijd zijn podium te verliezen. Voor de race werd in zijn Ferrari 4,88 kilogram meer brandstof aangetroff­en dan Ferrari had aangegeven. Dat lijkt te stroken met de vermoedens van gesjoemel. Ferrari wordt ervan verdacht meer benzine in de motor te spuiten dan de brandstofs­ensor van de FIA registreer­t. “Ik zie niet in hoe Leclerc niet gediskwali­ficeerd kan worden”, had Red Bull-teambaas Christian Horner gezegd. Maar de stewards hielden het na uren beraadslag­en bij een boete van 50.000 euro.

KWALIFICAT­IES

UITSLAG

 ?? FOTO REUTERS ?? Het seizoen is voorbij en dat wordt gevierd met een uitbundig podium.
FOTO REUTERS Het seizoen is voorbij en dat wordt gevierd met een uitbundig podium.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium