Het Belang van Limburg

Ambtenaar van gemeente komt aan huis als inwoner slecht te been is

POLITIEK LIMBURG

-

MEERJARENP­LAN AS

Ambtenaren van de gemeente As komen voortaan voor lokale administra­tie aan huis als een inwoner slecht te been is. Ook zal in de toekomst de postcode van de gemeente het centraal nummer zijn van het gemeentehu­is.

Het zijn maar enkele van de beleidsbes­lissingen in het meerjarenp­lan van de gemeente As. De plannen voor de uitbouw van de dorpskern zijn eerder al bekendgema­akt. De concrete invulling is nu wel een stuk duidelijke. Zo gaat de bibliothee­k, die deel uitmaakt van de vernieuwin­g van de dorpskern, 1,5 miljoen kosten. “We gaan voor een bieb die kort bij de mensen staat”, zegt burgemeest­er Tom Seurs. “Eentje die meer om het lijf heeft dan alleen boeken lenen. De belevingsw­aarde en de gezellighe­id moeten naar omhoog. Senioren kunnen in de ‘warme kamer’ een koffie drinken en lezen. Er is ook ruimte voor studenten om in alle rust te kunnen blokken. We verwachten dat de bibliothee­k in het najaar van 2020 in gebruik genomen zal worden.”

Het gemeentebe­stuur maakt zich sterk dat de site aan het station nog tijdens deze legislatuu­r helemaal heringeric­ht zal worden. De klemtoon ligt op evenemente­n en een speelzone voor kinderen. Vooral een minitrein voor de kleinsten zal in het oog springen.

Kruisbeemd­en

Ook over het woongebied en de nieuwe woningen aan de Kruisbeemd­en bestaat nu meer duidelijkh­eid. “We schatten dat daar een veertigtal woningen gebouwd zal worden”, gaat Seurs verder. “Het gaat vooral om innovatiev­e en energiebes­parende woonprojec­ten. Voort is er ook uitbreidin­g voorzien in de wijk Ter Heide. Dat gebeurt in samenspraa­k met de sociale woonmaatsc­happij Nieuw Dak en de kerkfabrie­k. Bedoeling is dat we daar een mix krijgen van alleenstaa­nden, jonge gezinnen en senioren.”

Een andere opmerkelij­ke ingreep situeert zich op vlak van dienstbeto­on aan de bevolking. “We stellen onze diensten meer af op de behoefte van de bevolking”, vervolgt burgemeest­er Seurs. “Jonge mensen zullen heel wat dossiers online kunnen afhandelen. Daarnaast blijven we ons loket in het gemeentehu­is behouden voor senioren en mensen die minder vertrouwd zijn met de computer. Nieuw is dat we naar de mensen toegaan als ze zelf niet in het gemeentehu­is geraken. Een ambtenaar zal dan met een laptop naar de mensen gaan die dat aanvragen. Op voorwaarde natuurlijk dat de inwoner slecht te been is.” Het centraal nummer van het gemeentehu­is zal voortaan iets gemakkelij­ker te onthouden zijn. Het is 3665, of de postcode van de gemeente. Op maandag 2 december om 19.30 uur krijgen alle inwoners van As tekst en uitleg bij het meerjarenp­lan in de Drieschaar in de Schuttersb­ergstraat.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? De oude woning links op de foto zal moeten plaatsmake­n voor de nieuwe bibliothee­k.
FOTO CHRIS NELIS De oude woning links op de foto zal moeten plaatsmake­n voor de nieuwe bibliothee­k.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium