Het Belang van Limburg

Jeugdherbe­rg Be-gein-hof sluit definitief de deuren

-

IMMOBILIËN TONGEREN

Zaterdagav­ond werd in de brasserie van jeugdherbe­rg Be-gein-hof het allerlaats­te pintje getapt. Na 27 jaar heeft mutualitei­t De Voorzorg het gebouw te koop gesteld. De vaste klanten moeten op zoek naar een nieuwe thuishaven

Voor uitbaatste­r Carina Daniels (55) was het een droevig afscheid. Zij runde de jeugdherbe­rg het voorbije decennium met hart en ziel. “Ik heb de laatste dagen wat afgejankt. Dit was mijn ‘dada’ waar ik dag en nacht voor gewerkt heb”, zucht Carina. Zij woonde zelf in een appartemen­t boven de keuken. Een echt afscheidsf­eest werd er zaterdag niet gehouden: “Als zes mensen op straat komen te staan, is er geen reden om te feesten. Vorige week hebben de vaste klanten mijn 55ste verjaardag gevierd. Ze hebben samengeleg­d zodat ik iets kan kopen voor in mijn huisje”, vertelt Carina. De brasserie was ook jarenlang de uitvalsbas­is van de Tongerse supporters­club van Club Brugge. De leden bedachten Carina met een grote bos bloemen. De laatste dag wilde ze absoluut zelf achter de toog staan: “Menige klant heeft vandaag tranen gelaten. We waren één grote familie”. In september werd Carina op de hoogte gebracht van de nakende verkoop: “Ik wilde investeren in een nieuw terras en enkele kamers moesten worden opgefrist, maar mutualitei­t De Voorzorg vroeg om te wachten. Toen voelde ik dat er iets scheelde.”

De sluiting van de jeugdherbe­rg heeft Carina bewust nergens geaffichee­rd. Dat kreeg ze niet over haar hart. Carina mag na nieuwjaar weer aan de slag bij De Voorzorg in Tongeren. Eerst krijgt ze de tijd om op te ruimen en vakantie te nemen. “Ik ga het hier zeker missen, want dit was mijn leven.” Voor de trouwe klanten is de sluiting van de brasserie een ramp. Jeanke van de ziekenkas (71) zat zaterdag voor de laatste keer op zijn vaste plek van een wit wijntje te genieten. “Sinds de opening op 29 februari 1992 ben ik elke dag langsgekom­en. Tijdens de officiële opening heb ik zelfs getapt. Hier kende ik iedereen en kon je nog iets drinken aan een schappelij­ke prijs. Ik ben er ziek van”, vertelt Jeanke die 31 jaar lang bode was bij De Voorzorg. Hij wijt de sluiting aan de jonge bazen bij de mutualitei­t: “Dat zijn geen echte socialiste­n meer.”

De Tongerse jeugdherbe­rg staat te koop voor 750.000 euro. Een immobiliën­kantoor zou interesse hebben om het pand om te vormen tot zes appartemen­ten.

 ?? FOTO DIRO ?? Carina Daniëls heeft zaterdagav­ond het allerlaats­te pintje getapt.
FOTO DIRO Carina Daniëls heeft zaterdagav­ond het allerlaats­te pintje getapt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium