Het Belang van Limburg

Ode aan Jeff Buckley, 25 jaar na Grace

-

HOMMAGE GENK

Aanvankeli­jk werd Grace – op twee live ep’s na de enige plaat van Jeff Buckley – met weinig enthousias­me onthaald. Toch groeide ze uit tot een klassieker. Zeker nadat Bob Dylan het talent van de jonge singer-songwriter bejubelde, Jimmy Page van Led Zeppelin het de beste elpee van de jaren negentig noemde en David Bowie de titel liet vallen als een van de tien platen die hij zou meenemen naar een onbewoond eiland. Het meest bekende nummer van Grace is Hallelujah, oorspronke­lijk van Leonard Cohen. Gary Lucas (67) begon in de cultband van Captain Beefheart en speelde met grootheden als Lou Reed, Dr John, Nick Cave en zoveel anderen dat de opsomming een halve pagina zou vullen. “Maar werken met Jeff Buckley was een groot verschil”, zegt hij in een telefoonge­sprek vanuit New York. “Met anderen speelde ik hun muziek, met Jeff mocht ik als gelijke nieuwe muziek creëren. Hij was de meest getalentee­rde jonge muzikant die ik ooit ben tegengekom­en. Met welke gitaarriff ik ook kwam, hij kon er altijd de perfecte zanglijn bij bedenken.” Lucas werd bevriend met Jeff Buckley nadat hij hem had ontmoet op een tribute concert voor Jeffs vader Tim Buckley. Als twee druppels water leken ze op elkaar, maar de zoon had zijn papa nooit gekend omdat die zijn moeder verliet voor hij werd geboren. “Neem het echter van mij aan: hij kende het repertoire van zijn pa van voor naar achter.”

Snarenvirt­uoos

Gary Lucas nodigde Jeff Buckley uit om de zanger te worden van zijn toenmalige band Gods And Monsters. Het is in die tijd dat de eerste songs op Grace zijn ontstaan. Gary Lucas componeerd­e twee instrument­als, Buckley schreef er een tekst en een zanglijn bij. Dat werden de tracks Mojo pin en Grace. “Je hebt gelijk, het zijn eigenlijk nummers van Gods And Monsters, want wij speelden ze al tijdens concerten voor Grace uitkwam.” In totaal hebben ze samen een dozijn songs geschreven. Die werden nooit officieel uitgebrach­t, tot onlangs The complete Jeff Buckley and Gary Lucas songbook verscheen. Lucas werkte zelf mee, de zanger is een Italiaan die het pseudoniem The Niro hanteert.

Door zijn vader aangemoedi­gd om vanaf zijn negende een gitaar ter hand te nemen, ontwikkeld­e Gary Lucas zich tot een snarenvirt­uoos. Het is samen met onder meer Lara Chedraoui van Integalact­ic

Lovers en Sarah Pepels en Jente Pironet van Portland dat Gary Lucas een eerbetoon aan Grace en Jeff Buckley brengt.

→ Jeff Buckley’s Grace – 25th anniversar­y, Gary Lucas e.a., op 13/12 om 20.15 uur, C-Mine Cultuurcen­trum (www.c-minecultuu­rcentrum.be)

 ?? FOTO GIE KNAEPS ?? Jeff Buckley.
FOTO GIE KNAEPS Jeff Buckley.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium