Het Belang van Limburg

Hayen heerst, Samatta baalt

Hoe vergaar je eeuwige roem als Truienaar? Simpel: je wordt als exspeler trainer van STVV en gaat bij je debuut winnen op het veld van KRC Genk. Een reconstruc­tie van de droomavond van Nicky Hayen, de held van Stayen.

-

Luminus Arena, 20.15u. Een zeldzaam beeld vóór een wedstrijd in eerste klasse. De nieuwe coach van STVV Nicky Hayen mengt zich, in casual jeans én clubsweate­r, actief in de opwarming.

Hayen: “Ik voelde te weinig scherpte, zo kan je geen derby winnen. We moesten vol gaan, wat heb je te verliezen op het veld van Genk? Ik voelde ook zelf nul komma nul druk. De afspraak met de club was al duidelijk. Ik blijf wat er ook gebeurt voor STVV werken. Als hoofdtrain­er of niet, daar zou pas later over gesproken worden.”

20.20U: MOTIVATIEF­ILM

In de bezoekende kleedkamer wordt tussen opwarming en aftrap een scherm uitgerold. De coach toont een zelf gemonteerd­e motivatief­ilm.

Hayen: “Beelden van de bekermatch in december 2005, toen STVV - na rood voor Mbonabucya - met tien tegen elf voor het eerst thuis Genk klopte. Gevolgd door de terugkeer van 0-3 naar 3-3 enkele maanden geleden. Ook al op karakter. We konden hier maar op één manier iets pakken, door het verschil te maken op mentalitei­t.”

20.38U: KOUDE DOUCHE

Het filmpje lijkt zijn effect te missen. STVV wordt in de openingsfa­se overlopen, de 1-0 van Samatta heeft alles van het startschot van een loodzware avond. Hayen: “We stonden veel lager dan we zelf wilden, deden aan de bal precies wat we niet moesten doen. Tegen het Genk van Wolf mag je de combinatie­s niet te kort houden. Dan kunnen ze met hun enorme pressing de bal hoog recuperere­n. We betaalden onze fouten cash.”

21.10U: OMMEKEER IS COMPLEET

De Kanaries zorgen voor de ommekeer. Ze maken gelijk op de eerste counter en komen in de wedstrijd. In minuut 41 zorgt Suzuki zowaar voor de 1-2.

Hayen: “De aanval, die tot die tweede goal leidde, was een pareltje. Onder de druk uit gevoetbald, het spel naar de andere flank verlegd en dan de bal snel voor doel gebracht: precies zoals het moest.”

21.33U: ZWETEN NA RUST

Hayen blaast zijn wangen bol, wanneer ref Van Driessche het

rustsignaa­l geeft. In de kleedkamer waarschuwt hij voor verslappin­g.

Hayen: “Ik ben trots dat we uiteindeli­jk op karakter zijn recht gebleven. We lieten in het slot enkele kansen liggen om nog uit te lopen maar we moeten eerlijk zijn: dit had ook anders kunnen aflopen. Genk liet heel wat mogelijkhe­den liggen en onze doelman Schmidt zette een schitteren­de prestatie neer. We moeten ook kritisch naar onze eigen prestatie durven kijken. Ik had gewaarschu­wd voor de invalbeurt van Onuachu, we moesten de flankvoorz­etten eruit halen. Dat lukte onvoldoend­e, ik vond ons te passief. Het kan nog veel beter, één zwaluw maakt de lente ook niet. Ik wil zeker niet gaan zweven na deze zege, voetballen­d moet het beter.”

22.25U: POLITIEMAN

Niet zweven, wél een stevig feestje bouwen met de fans. Hayen trekt met zijn spelers naar het bezoekende supporters­vak. Daar dreigt de situatie even te ontaarden, wanneer een steward aanvoerder Botaka een vlag afhandig maakt. De coach bedaart heldhaftig de gemoederen.

Hayen: “Ik heb even politieman moeten spelen. (lacht) In het tumult kreeg ik zelfs enkele tikken. Voor mij was dit een misverstan­d. Die steward wilde zijn job doen, hij dacht dat wij de vlag in de middencirk­el gingen planten. Dat zou ik overigens niet hebben toegelaten. Voor mij is Genk niet de vijand maar de buur. Ik wil niet provoceren maar genieten van onze eigen prestatie. Dat heb ik ook meegegeven aan Botaka: de kapitein mocht in de kleedkamer afroepen dat de spelers zondag vrijaf kregen. Dat hadden ze zeker verdiend.”

KRC GENK: Coucke - Maehle, Cuesta, Lucumi, De Norre (81’ Ndongala) - Piotrowski (61’ Onuachu), Berge - Ito, Hagi, Bongonda (61’ Paintsil) - Samatta.

Niet ingevallen: Vandevoord­t, Wouters, Dewaest, Ndongala, Hrosovsky. 19de man: Borges.

STVV: Schmidt - Botaka, Janssens, Mmae, Garcia, De Smet - De Ridder (87’ De Ridder), Colombatto (61’ Asamoah), De Bruyn - Suzuki (75’ Acolatse), Boli. Niet ingevallen: Herbots, Ito, Colidio, Sousa. Vielen af: Lee, Van Dessel.

DOELPUNTEN: 9’ Samatta 1-0, 18’ Boli 1-1, 41’

Suzuki 1-2.

GELE KAARTEN: 55’ De Smet (tijdrekken), 56’ De’Ridder (trekfout), 76’ Ito (gevaarlijk­e tackle).

SCHEIDSREC­HTER: Van Driessche. TOESCHOUWE­RS: 18.254.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De held van de avond voor de Kanaries bleef bescheiden: “Ik wil zeker niet gaan zweven, want voetballen­d moet het beter.”
FOTO JEFFREY GAENS De held van de avond voor de Kanaries bleef bescheiden: “Ik wil zeker niet gaan zweven, want voetballen­d moet het beter.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium