Het Belang van Limburg

60-jarige overleden op Onderwijsl­aan in Genk

De 60-jarige Yusuf Demirci uit Genk kwam zondagnami­ddag om het leven bij een zware klap op de Onderwijsl­aan. Zijn vrouw verkeert in levensgeva­ar. Haar toestand was bij het ter perse gaan kritiek

- Door Chris Nelis en Phillip Pergens

De aanrijding gebeurde rond 15.30 uur ter hoogte van het kruispunt met de Halmstraat. Twee voertuigen waren daarbij betrokken. De brokstukke­n vlogen in het rond. Muhamed Kurt zag het gebeuren: “Ik zag hoe een Mercedes die overstak in de zijflank werd aangereden.” Meerdere personen stapten uit de wagens. “We zijn naar de slachtoffe­rs gelopen die nog in de auto’s zaten. Twee personen waren er erg aan toe. We hebben nog kunnen praten met de man achter het stuur van de auto die overstak. Hij was nog bij bewustzijn. De vrouw leek er erger aan toe te zijn.” De brandweer moest met bevrijding­steams aan de slag en de geknelde personen kregen de eerste zorgen van de ambulancie­rs en mug-arts. “De vrouw die het zwaarst gewond leek werd naar het ziekenhuis afgevoerd, maar de toestand van het mannelijke slachtoffe­r verslechte­rde snel”, besluit de getuige. De hulpverlen­ers moesten Yusuf Demirci reanimeren nadat ze hem bevrijd hadden, maar hij overleed uiteindeli­jk ter plaatse aan de opgelopen verwonding­en. Zijn vrouw vocht zondagavon­d nog voor haar leven. De derde inzittende was lichtgewon­d. De chauffeur van de andere auto, een 20-jarige man uit Bulgarije, werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Hij werd gearrestee­rd voor de duur van het onderzoek. De precieze omstandigh­eden van het ongeval werden verder onderzocht. De straat werd afgesloten voor alle verkeer. De politiezon­e Carma deed de eerste vaststelli­ngen en lichtte het parket in.

Jarenlang protest

De familie van het slachtoffe­r is zwaar aangeslage­n door de gebeurteni­s. Maar ook in de onmiddelli­jke omgeving is er consternat­ie. Onder meer omdat al jarenlang wordt geproteste­erd tegen de gevaarlijk­e verkeerssi­tuatie in de Onderwijsl­aan.

De Onderwijsl­aan is een gewestweg en dus een bevoegdhei­d voor het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg (AWV). In het verleden deden zich op diezelfde plek zware verkeerson­gevallen voor. Niet zelden met dodelijke slachtoffe­rs als gevolg. Er waren in het verleden gesprekken tussen AWV om de weg over te hevelen naar de lokale overheid. Maar die zijn uiteindeli­jk gestrand. Onder meer omdat het voor AWV een belangrijk­e verbinding is tussen de afritten 31 en 32 van de E314 en zo dus in noodsituat­ies kan zorgen voor een snelle doorgang.

Dat de weg gevaarlijk is, en vooral op het kruispunt met de Halmstraat, weet burgemeest­er Wim Dries als geen ander. “Mijn eigen vrouw heeft op die plek een ongeval gehad”, zegt Dries. “Gelukkig zonder verwonding­en. Maar er zijn mensen die een veel zwaardere tol hebben moeten betalen. Er zijn al maatregele­n genomen om het verkeer te vertragen, onder meer met wegversmal­lingen. We zouden niets liever hebben dan dat die weg grondig wordt aangepakt.” In 2013 was er sprake van om op het kruispunt een rotonde aan te leggen. Maar dat is er niet van gekomen. “Een rotonde is niet vanzelfspr­ekend”, gaat Dries verder. “Een grote rotonde, zoals daar nodig is, blijkt niet te kunnen. Het is een complex probleem. We gaan nu met het AWV na hoe we dat gebied ten gronde kunnen beveiligen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Bij het dodelijke ongeval op de Onderwijsl­aan vlogen de brokstukke­n in het rond.
FOTO TOM PALMAERS Bij het dodelijke ongeval op de Onderwijsl­aan vlogen de brokstukke­n in het rond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium