Het Belang van Limburg

Magnette brengt paars-groen in het geheim op de been

De zes paars-groene partijen hebben de voorbije twee weekends in het geheim vergaderd. De basis voor een nieuwe federale regering lijkt zo in de maak.

- Door Timmie van Diepen

Afgelopen zaterdag heeft informateu­r Paul Magnette (PS) in het geheim de zes paars-groene partijen samengeroe­pen. Ook het weekend daarvoor zou er al een geheime ontmoeting zijn geweest tussen de toponderha­ndelaars van PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo en Groen.

N-VA en CD&V waren niet uitgenodig­d. Ook de andere twee partijen die officieel nog altijd aan de tafel van de informateu­r zitten, DéFi en cdH, waren er niet bij. Alles wijst erop dat Magnette met zijn manoeuvre een paars-groene basis wil smeden, om die vervolgens als voldongen feit voor te leggen aan CD&V en N-VA. Het is dan aan die laatste partijen om kleur te bekennen of ze willen meeregeren of niet.

De grote druk in dit verhaal ligt bij Open Vld. De liberale partijtop lijkt de keuze te hebben gemaakt voor paarsgroen, met in het achterhoof­d het scenario dat voorzitter Gwendolyn Rutten in dat geval als grootste Vlaamse partij het premiersch­ap kan claimen.

Met die keuze neemt Rutten een groot risico, want haar achterban is allesbehal­ve onverdeeld over een paars-groene regeringsd­eelname. Vooral huidig vicepremie­r Alexander De Croo en Kamerfract­ieleider Egbert Lachaert zijn tegenstand­er van zo’n scenario.

Afgelopen zaterdag heeft informateu­r Paul Magnette in het geheim de zes paarsgroen­e partijen samengeroe­pen: PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo en Groen. Ook het weekend daarvoor zou er al een geheime ontmoeting hebben plaatsgevo­nden. Per partij zaten er telkens twee onderhande­laars aan tafel. N-VA en CD&V waren niet uitgenodig­d, DéFi en cdH evenmin. Alles wijst erop dat Magnette met zijn manoeuvre een paars-groene basis wil smeden, om die als voldongen feit voor te leggen aan CD&V en N-VA. Het is dan aan hen om kleur te bekennen of ze willen meeregeren of niet. Zo draait Magnette de zaken om en creëert hij een paars-groen aanbod voor de andere partijen. Op basis daarvan kan er dan verder worden gepraat over de inhoud. Paars-groen heeft een meerderhei­d in de Kamer, maar slechts één zetel op overschot. Magnette beseft dat hij nog een zevende partij nodig heeft om een comfortabe­le regering op de been te brengen. Op 9 december wordt hij opnieuw bij de koning verwacht. Mogelijk geeft Magnette dan het stokje door aan een formateur.

Verdeeldhe­id bij Open Vld

De grote druk in dit verhaal ligt bij Open Vld. De liberale top lijkt de keuze te hebben gemaakt voor paars-groen, met in het achterhoof­d het scenario dat voorzitter Gwendolyn Rutten dan als grootste Vlaamse partij het premiersch­ap kan claimen.

Bij Open Vld bevestigt men de geheime ontmoeting van zaterdag. Samen met Rutten zat ook vicepremie­r Alexander De Croo aan tafel. “Liberalen zijn een deel van de oplossing, niet van een nodeloze blokkering”, zegt partijwoor­dvoerder Thomas Vanwing. “Het is dus normaal dat in een informatie­ronde zaken worden uitgetest. Het moet over de inhoud gaan en samen van MR zetten we de liberale visie uit. Wie niet spreekt met elkaar, kan ook niet luisteren en geen oplossinge­n vinden.” De hamvraag blijft of de liberale basis akkoord kan gaan met deelname aan een centrumlin­kse regering. Na de mislukte sortie van Bart Somers en het lekken van de nota van Magnette, kwam de verdeeldhe­id daarover open en bloot te liggen. Vooral de groep rond Alexander De Croo, Kamerfract­ieleider Egbert Lachaert en de Kortrijkse burgemeest­er Vincent Van Quickenbor­ne, lijkt niet veel te voelen voor een paars-groen avontuur. Bovendien zijn het in maart voorzitter­sverkiezin­gen bij Open Vld en klinkt de roep om die te vervroegen. In het licht van de nakende regeringsv­orming zou zo’n openlijke strijd wel eens heel ongelegen kunnen komen.

N-VA en CD&V not amused

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever gaat Magnette met de geheime vergaderin­g zijn boekje te buiten. “Hij heeft zichzelf gepromovee­rd van informateu­r tot formateur. Ik kan me niet voorstelle­n dat de achterban van Open Vld dit zal goedkeuren. De maatregele­n die Magnette voorstelt, zijn bar slecht. Dit zal ons miljoenen kosten en drukken op de werkgelege­nheid.” Sammy Mahdi, kandidaat-voorzitter bij CD&V, noemt de demarche van Magnette op Twitter “compleet respectloo­s”. De geheime ontmoeting zet ook de uitval van CD&V-onderhande­laar Koen Geens in een ander perspectie­f. Die had zondagmidd­ag gepleit om Bart De Wever tot co-informateu­r te benoemen, samen met Magnette. Zo probeert CD&V N-VA alsnog te verplichte­n om aan tafel te komen. CD&V vreest niet alleen dat zij straks de keuze zullen moeten maken of paars-groen een levensvatb­are toekomst heeft of niet - de appetijt bij de christende­mocraten is allesbehal­ve groot - maar ook dat een regering zonder N-VA de weg vrijmaakt voor een scenario waarbij in 2024 Vlaams Belang en N-VA samen een meerderhei­d zullen vormen in Vlaanderen.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? Volgens Bart De Wever gaat Paul Magnette zijn boekje te buiten.
FOTO ISOPIX Volgens Bart De Wever gaat Paul Magnette zijn boekje te buiten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium