Michel Lelièvre na 23 jaar vrijgelaten uit gevangenis
Maandagvoormiddag rond 11 uur heeft Michel Lelièvre (48), de vroegere handlanger van Marc Dutroux, de gevangenis van Ittre verlaten.
De strafuitvoeringsrechtbank besliste op 30 september dat Lelièvre vervroegd vrij mocht komen. Aan zijn vrijlating waren wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo moest Lelièvre bewijzen dat hij een woonst had door een huurcontract binnen de zes maanden voor te leggen. Die woonst heeft hij via een immobiliënkantoor gevonden. Volgens bepaalde bronnen zou Michel Lelièvre in een flat in het Brusselse wonen. De 48-jarige Waal zat 23 jaar in de cel voor de ontvoering van An Marchal, Eefje Lambrecks, Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. Van de strafuitvoeringsrechtbank moet hij verschillende provincies, waaronder Limburg, vermijden. Hij mag zich niet in de nabijheid van de slachtoffers ophouden. Bovendien mag hij geen alcohol of drugs gebruiken en moet hij – als ex-verslaafde - het drugsmilieu vermijden. Paul Marchal en Jean Lambrecks, de vaders van de door Dutroux vermoorde An en Eefje, reageren zwaar ontgoocheld op de vrijlating.
Zijn vervroegde vrijlating komt er nadat de strafuitvoeringsrechtbank op 30 september had beslist dat hij vrij mocht komen. Voorwaarde voor de vrijlating was dat Lelièvre kon bewijzen dat hij een woonst had door een huurcontract binnen de zes maanden voor te leggen. Een woonst heeft hij via een immobiliënkantoor gevonden, waardoor hij zijn cel mocht verlaten. Volgens bepaalde bronnen zou Lelièvre zich ergens in een flat in het Brusselse hebben gevestigd. De 48-jarige Waal zat 23 jaar in de cel voor de ontvoering van
An Marchal, Eefje Lambrecks, Sabine Dardenne en Laetitia Delhez. Van de strafuitvoeringsrechtbank moet hij verschillende provincies vermijden, zoals Limburg, Nederlands-Limburg, VlaamsBrabant, Henegouwen, Luik, Luxemburg en sommige delen van Brussel.
Ontgoocheld
Jean Lambrecks, vader van de vermoorde Eefje, reageert ontgoocheld: “Lelièvre heeft nu voor altijd een alibi om de waarheid die hij heel goed kent - te verzwijgen. Het is zelfs zo dat de strafuitvoeringsrechtbank hem dat alibi heeft verschaft door hem een contactverbod met de nabestaanden op te leggen. In de aanloop van zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling hebben wij tal van pogingen ondernomen om antwoorden te krijgen op heel concrete vragen en dat kon er zelfs niet van af. We kunnen alleen maar besluiten dat door antwoorden te geven Lelièwonen. vre zichzelf zou beschuldigen. Ik vraag mij overigens af hoe hij aan de kost zal geraken want zijn werkloosheidsuitkering zal het minimum zijn.”
Ook Paul Marchal, die zijn dochter An verloor door de bende-Dutroux reageert geschokt op de vrijlating van Lelièvre. “Als mensen als Martin en Lelièvre hun volledige straf niet meer moeten uitzitten, wie dan wel? Volgende week zou An 42 worden, ze heeft haar 18de verjaardag nooit gehaald dankzij Lelièvre”, postte hij op Facebook. Hij schreef ook dat hij zich als ouder trots voelde op het bericht dat zijn zoon Gert had verspreid. “Het gerecht allemaal toppers, zal maar niks verkeerd zeggen want anders problemen met het gerecht.”
Vader Marchal: “Trots omdat we vaststellen hoe beheerst hij, zijn zus en broer weten om te gaan met dit nieuws. Geloof me, dat is niet altijd simpel.”
Geen controle
De vrees van Marchal is dat niemand gaat controleren of Lelièvre zich aan de voorwaarden zal houden. “Hij kan ons tegenkomen op plekken waar hij wel mag komen. Wij mogen niet weten waar hij komt maar hij weet wel waar wij
Ik ben er niet bang voor, maar dat klopt toch niet?” Lelièvre werd in 2004 veroordeeld tot 25 jaar cel. Nadat hij een derde van zijn straf had uitgezeten, vroeg hij in 2011 voor het eerst zijn voorwaardelijke vrijlating aan. Dit verzoek werd afgewezen, omdat hij onder meer nog geen schadevergoeding had betaald aan zijn slachtoffers, iets wat hij overigens nog altijd niet heeft gedaan. Zelf kreeg hij van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een schadevergoeding van 6.000 euro toegewezen omdat hij tot aan zijn proces te lang (acht jaar, nvdr). in voorarrest had gezeten.
Lelièvre vond een woonst, een van de voorwaarden voor zijn vervroegde vrijlating.