Het Belang van Limburg

Slaapstoor­nis? Test het zelf met smartwatch of pleister

-

SLAAPAPNEU

EINDHOVEN/GENK

Een onderzoek naar slaapapneu kan binnenkort een stuk makkelijke­r. Er zijn verschille­nde onderzoeke­n bezig om deze slaapstoor­nis vast te stellen met simpelere methodes zoals een pleister, horloge of matras.

Naar schatting 7 à 8 procent van de Belgen kampt met slaapapneu. Dat percentage blijft stijgen, omdat het aantal mensen met obesitas ook toeneemt. Slaapapneu is een slaapstoor­nis waarbij de tong of huig de luchtpijp meerdere keren per nacht blokkeert, waardoor de slaper geen lucht meer krijgt. Slaapapneu is meestal goed te behandelen, maar de diagnose wordt vaak laat gesteld. “Patiënten die slaapprobl­emen hebben, ondergaan nu een slaaptest in een ziekenhuis. Hierbij meten artsen ’s nachts de hersenacti­viteit, de ademhaling en het zuurstofni­veau in het bloed. Maar slapen met allerlei draden aan het hoofd maakt de meting onprettig en beperkt representa­tief. Ook omdat op die manier maar één nacht wordt gemeten”, zegt Sebastiaan Overeem van de Technische Universite­it Eindhoven.

Algoritme

Overeem ontdekte met zijn team dat bepaalde variaties in het hartritme een goede indicatie kunnen zijn voor slaapapneu. Daarna ontwierp hij een algoritme dat die hartritmep­atronen kan analyseren. “Onze methode blijkt goed overeen te komen met de huidige methode in de slaapcentr­a.” Een onderzoek naar slaapapneu gebeurt nu in een ziekenhuis met een polysomnog­rafisch onderzoek. “Met deze methode kan dit eerste onderzoek ook thuis gebeuren met een slimme pleister, een smartwatch of matras. Bovendien kan de patiënt zichzelf meten over een langere periode. Dat gaat het huidige slaaponder­zoek niet kunnen vervangen, maar het kan slaapprobl­emen wel eerder aan het licht brengen.”

Goedkoper

Ook in het slaapcentr­um van het ZOL in Genk experiment­eren ze met simpelere meetmethod­es. “Wij experiment­eren met de ‘Night Owl’, een start-up van een

Sebastiaan Overeem Technische Universite­it Eindhoven

Leuvens bedrijfje. Daarmee kun je thuis eenvoudig metingen doen door een sticker op je voorhoofd of vinger te kleven”, zegt dokter Susie Klerkx van het ZOL. “Eigenlijk staat dit onderzoek verder, want in Eindhoven moeten ze nog een wearable ontwikkele­n. De resultaten van Night Owl zijn zeker positief. Ambulant slaaponder­zoek is goedkoper en kan in de eigen omgeving. Bovendien kunnen die simpelere meetmethod­es slaapapneu sneller opsporen en meer aandacht creëren voor de problemen die het veroorzaak­t. Want uiteindeli­jk zijn er ernstige gevolgen: op korte termijn arbeidsong­evallen en andere ongevallen door slapeloosh­eid, op lange termijn kan het zelfs leiden tot hart- en vaatziekte­n.”

De test in het ziekenhuis blijft voorlopig wel de gouden standaard. Zeker in België. “Dat komt ook omdat die ambulante testen niet worden terugbetaa­ld door het ziekenfond­s en een slaaponder­zoek in het ziekenhuis wel. Maar door de toenemende verspreidi­ng van het probleem denkt de overheid wel na over de mogelijkhe­den van ambulante testen.”

 ?? FOTO RR ?? Een slaaptest gebeurt vandaag nog in het ziekenhuis. “Maar slapen met allerlei draden aan het hoofd maakt de meting onprettig en beperkt representa­tief.”
FOTO RR Een slaaptest gebeurt vandaag nog in het ziekenhuis. “Maar slapen met allerlei draden aan het hoofd maakt de meting onprettig en beperkt representa­tief.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium