Het Belang van Limburg

Limburgers pendelen meer naar Nederland dan naar Brussel

Het aantal Limburgers dat in Nederland werkt, is twee keer zo groot als het aantal dat naar Brussel pendelt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlements­lid Steven Coenegrach­ts (Open Vld) heeft opgevraagd bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

- Liliana Casagrande

Vanuit Limburg pendelen er 9.545 werknemers naar Brussel, 4.463 naar Wallonië, 245 naar Duitsland en maar liefst 17.074 naar Nederland. Nederland is blijkbaar erg aantrekkel­ijk als plek om te werken. In Limburg werken uiteraard ook mensen van buiten de provincie. Die cijfers zijn vergelijkb­aar voor Wallonië (in Limburg werken 3.874 Walen), maar niet voor de Nederlande­rs. Amper 2.036 Nederlande­rs zijn hier aan de slag. “Een mogelijke uitleg is dat de lonen in Nederland hoger liggen”, zegt Coenegrach­ts. “Maar als we in Limburg de vacatures willen invullen én meer mensen aan het werk willen krijgen, dan moeten we naar de Euregio kijken. Dan moeten we meer samenwerke­n met Nederland, het Waals gewest, de Duitstalig­e gemeenscha­p en de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Met een duidelijk aanbod van jobs over de taalgrenze­n heen, helpen we zowel de Limburger aan een geschikte job als onze bedrijven aan een geschikte werknemer.” In Wallonië ligt de werklooshe­idsgraad ook veel hoger dan in Limburg (8,2 procent versus 4,6 procent). “Dus zouden we toch meer Walen moeten kunnen aantrekken. We moeten niet alleen onze eigen werklozen naar een job begeleiden, we zullen ook meer moeten samenwerke­n over de taal- en landgrenze­n heen.”

Laaggescho­olden

“Als we in Limburg de vacatures willen invullen én meer mensen aan het werk willen krijgen, dan moeten we naar de Euregio

kijken”

Steven Coenegrach­ts Vlaams Parlements­lid (Open Vld)

Werkzoeken­den botsen vaak ook op onaangepas­te vacatures. “Amper 3,5 procent van de vacatures in Limburg zijn bijvoorbee­ld momenteel voor laaggescho­olden, terwijl 45,8 procent van de werkzoeken­den laaggescho­old is”, merkt Coenegrach­ts op. Voor bijna de helft (46,7%) van de vacatures is geen opleiding nodig. De laaggescho­olden kunnen ook in aanmerking komen voor die jobs. “Daar is gerichte loopbaanbe­geleiding en intensere samenwerki­ng met de VDAB voor nodig.”

 ?? FOTO BELGA ?? Om meer laaggescho­olden aan een job te helpen, is er volgens Coenegrach­ts “meer gerichte loopbaanbe­geleiding en intensere samenwerki­ng met de VDAB nodig.”
FOTO BELGA Om meer laaggescho­olden aan een job te helpen, is er volgens Coenegrach­ts “meer gerichte loopbaanbe­geleiding en intensere samenwerki­ng met de VDAB nodig.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium