Het Belang van Limburg

Die week malheur in Yorkshire

-

WERELDKAMP­IOENSCHAPP­EN WIELRENNEN

HTumultueu­ze aanloop

et WK wielrennen in Yorkshire is er een voor de geschieden­isboeken. Helaas, louter om de foute redenen. Het absurdisme begon al op dinsdag 24 september. Tijdens de chronorace voor beloften duikt een Deen door de aanhoudend­e regenval - letterlijk - in een tijdelijke vijver. Een Hongaar glijdt vervolgens veertig meter over het spekgladde wegdek. De titelrace voor beloften wordt daags voor de start met een uur vervroegd. “Zo niet zouden de renners na zonsonderg­ang finishen”, luidt het in het persberich­t. Maar de echte consternat­ie moet dan nog volgen…

Teuns: “De diskwalifi­catie van de Nederlands­e belofte Nils Eekhoff vond ik compleet onterecht. Vijftien minuten lang waande hij zich wereldkamp­ioen. Tot de UCI zich plots boog over beelden van drie uren voordien. Oké, Eekhoff stayerde achter een wagen tijdens zijn inhaalbewe­ging. Als dat al niet meer mag? Dan moeten ze veel overwinnin­gen gaan afnemen, hoor. Trouwens, als je als UCI onreglemen­taire dingen ziet, grijp dan in tijdens koers. Niet achteraf.”

Impens: “Ik maakte in Yorkshire deel uit van een Vlaamse delegatie die ter plaatse lessen ging trekken met het oog op de organisati­e van het WK wielrennen 2021 in Vlaanderen. Gezien de Grand Départ in 2014 en de jaarlijkse organisati­e van de Tour de Yorkshire had ik me verwacht aan een state of the art-editie. Helaas, door allerlei omstandigh­eden werden die steile verwachtin­gen niet ingevuld. Nu, eerlijk is eerlijk: die plaatselij­ke organisato­ren hebben daar ongeloofli­jk veel pech gekend. Meer pech kan je niet hebben. Twee van de zeven dagen zijn volledig uitgeregen­d. Hét pijnpunt was dat ze te weinig rekening hadden gehouden met een worst case scenario. Het idee om in Harrogate één hele grote fanzone te creëren op honderd meter van de finish, in een graspark dat eigendom is van de koninklijk­e familie, was prima. Alleen merkte ik meteen dat men geen enkele voorzienin­g had getroffen voor regenweer. Alles was opgebouwd op één grote grasvlakte. De podiumcere­monie zou er eveneens plaatsvind­en. Op dinsdag gingen de hemelsluiz­en een eerste keer helemaal open. Dat park is dus drie dagen lang gesloten geweest. Dat vond ik echt onbegrijpe­lijk van die - nochtans ervaren - Engelsen. Standhoude­rs hadden veel geïnvestee­rd om in dat park te staan. Die kregen geen return. Er stond een reuzenrad. De eigenaar daarvan heeft Harrogate ongetwijfe­ld met een kater verlaten.”

Tumultueuz­e zondagocht­end

Opschuddin­g zondagocht­end. Vanwege de hevige regenval stuurt de UCI om 8 uur een perscommun­iqué de wereld in waarin het laat weten dat de beklimming­en van Buttertubs en Grinton Moor uit het parcours zijn gehaald. Vanwege de parcourswi­jziging is ook de start ietwat verlaat. De renners verlaten startplaat­s Leeds twintig minuten later dan gepland.

Wellens: “In de bus naar de start lazen we op Twitter dat het startschot later zou plaatsvind­en omdat het traject was ingekort. We hebben daarop bondscoach Rik Verbrugghe gecontacte­erd, die in de ploegleide­rswagen voor ons reed. Hij kon het nieuws bevestigen.”

Impens: “Blijkbaar is er omstreeks 5 uur in de ochtend een crisisverg­adering geweest waarbij verschille­nde scenario’s op tafel hebben gelegen: het WK voor profs afgelasten, inkorten of het louter laten plaatsvind­en op de lokale omlopen. Er waren twee hele kritieke punten op het parcours: twee afdalingen die meteen weer overgingen in een beklimming. Als renner reed je als het ware recht een bassin in. Draconisch­e maatregele­n drongen zich op. Het gevolg was wel dat drie dorpjes, die helemaal waren ingekleed en een heel jaar naar die 29ste september hadden toegeleefd, geen WK hebben zien passeren.”

Wellens: “In Leeds hebben we nog snel een aangepaste tactische bespreking gedaan. Via de app Veloviewer beschikten we onmiddelli­jk over een grafische weergave van de aangepaste route, tot in detail.”

Ingekorte aanloop

Na 76,9 kilometer verlaat het peloton het oorspronke­lijke parcours. In het plaatsje Leyburn wordt de route weer opgepakt. In plaats van zeven lokale ronden van 13,8 kilometer staan er nu negen omlopen op het programma. De totale lengte van de wegrit bedraagt niet 285 maar 261 kilometer.

Teuns: “Van bij de start scheurde het peloton in twee stukken. In een afdaling zag ik het gat vallen. Een paar collega’s daalden met dichtgekne­pen billen. Ik stoof hen voorbij, net voor een haakse bocht. Blijkbaar zag het achtervolg­ende peloton ons om de hoek al haast niet meer rijden. Bij momenten was het echt grellig: tot aan de bracket reden we door de plassen.”

Sneyers: “Philip Roodhooft en ik stonden op die plek. Op de top van de Cray, de eerste helling na 64 kilometer zouden we de bevoorradi­ng doen. Het weer was bar, bar, bar slecht. Een radioverbi­nding was er niet. Niemand die iets wist van de koerssitua­tie. We tastten volledig in het duister terwijl de regen met bakken over ons werd uitgekapt. Plassen groeiden uit tot kleine vijvers op het wegdek. De koers was nog geen twee uur oud en wij waren al zeiknat. Nu ja, het had wel iets avontuurli­jks.” Teuns: “Ik vond het wel verantwoor­d om te koersen. Het was niet dat ik die zondag in Yorkshire mijn zwaarste dag in het zadel heb beleefd.” Wellens: “Ik evenmin. Als renner heb je het enkel koud als je niet bent voorbereid. Als de koude je

Christophe Impens verrast. Ik ben vertrokken met verschille­nde laagjes kleding.”

Teuns: “Idem. Ik droeg een onderlijfj­e, een koerstrui, een gabba en twee regenveste­n. Achteraf bekeken heb ik mijn kleren te vroeg uitgespeel­d. Dat was de schuld van de Denen, begot. Bij het opdraaien van het plaatselij­ke parcours in Harrogate zetten ze zich op kop van het peloton. Op dat moment ging het echt rap. Daardoor ben ik bijna beginnen chaufferen. Ik deed mijn beenstukke­n uit en smeet het regenvest van me af. Waardoor ik nog maar één jasje aanhad.”

Wellens: “De actie van de Denen verraste ook mij. Iedereen begon zijn kleren uit te spelen waarna ze ineens temporisee­rden. Gevolg: een groot deel van het peloton werd voor het eerst bevangen door de kou.”

RECONSTRUC­TIE

De eerste doortocht aan de finish bleek noodlottig voor Philippe Gilbert, één van de twee Belgische speerpunte­n. Door een loszittend­e voorvork sloeg hij tegen het natte wegdek. Vertrokken van de pijn stapte hij weer op en gegangmaak­t door Remco Evenepoel ging de wereldkamp­ioen van 2012 op zoek naar de staart van het peloton.

Teuns: “Ik had net een moeilijk moment gekend waardoor ik in de buik van het peloton was verzeild geraakt. Aan de meet hoorde ik constant de naam Gilbert door de speakers galmen. Ik dacht: rijdt die nu voorop, of hoe zit dat? Een halve ronde verder vernam ik via een ploegmaat dat Phil en Remco achterop lagen. (Schudt het hoofd) Dat gebrek aan communicat­ie tijdens een WK vind ik een belachelij­ke regel van de UCI. Laat ons toch met oortjes rijden, wat is dat nu? We wisten van toeten noch blazen.”

Wellens: “De koers is minder overzichte­lijk zonder oortjes, dat klopt. Maar het maakt de wedstrijd ook spannender. Alleen, het ziet er wel dom uit van buitenaf. Neem nu dat moment waarop Phil en Remco aan het achtervolg­en zijn en Tim Declercq, die van niets wist, het peloton net op één lint trekt.”

Impens: “De toeschouwe­rs tastten eveneens in het duister. Alle grote schermen stonden verzameld in het fandorp. Maar dat park was door de overvloedi­ge regenval gesloten. Iedereen die in de slotkilome­ter stond, bleef daardoor verstoken van informatie. Bijkomend probleem was dat de tv-productie pech had met de luchtbeeld­en. Door de regenval en lage bewolking kon er maar één straalvlie­gtuig de lucht in. Het reserve straalvlie­gtuig kreeg echter af te rekenen met panne waardoor het verbinding­svliegtuig - dat zorgt voor de tv-beelden vanaf de motoren - niet kon afgelost worden tijdens het bijtanken. Gevolg: de kijker moest het stellen met enkel beelden van de vaste camera’s.” Teuns: “Achteraf krijgt de bondscoach kritiek over zich heen omtrent de tactiek. Maar die man kan ook niet bijsturen tijdens een koers, hè. Communicat­ie was verboden, live beelden amper voorhanden. Ik heb Rik één keer gezien. Met zijn auto langs het peloton, toen het kalf al lang verzopen

VRIJDAG: UITSLUITIN­G NA STAYEREN

ZONDAG: NOG 122 KM

Mede-organisato­r WK

wielrennen 2021

ZONDAG: NOG 27 KILOMETER

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Philippe Gilbert viel in Harrogate bij het opdraaien van de plaatselij­ke ronden. Remco Evenepoel neemt hem een ronde op sleeptouw, maar vervolgens gooien beiden de handdoek.
FOTO PHOTO NEWS Philippe Gilbert viel in Harrogate bij het opdraaien van de plaatselij­ke ronden. Remco Evenepoel neemt hem een ronde op sleeptouw, maar vervolgens gooien beiden de handdoek.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bittere tranen bij belofte Nils Eekhoff. De jury heeft zonet zijn wereldtite­l afgepakt. Teuns daarover: “Als je als UCI onreglemen­taire dingen ziet, grijp dan in tijdens koers. Niet achteraf.”
FOTO PHOTO NEWS Bittere tranen bij belofte Nils Eekhoff. De jury heeft zonet zijn wereldtite­l afgepakt. Teuns daarover: “Als je als UCI onreglemen­taire dingen ziet, grijp dan in tijdens koers. Niet achteraf.”
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Met nog twee ronden voor de boeg voert topfavorie­t Mathieu van der Poel de forcing. Thomas Sneyers: “De buitenwere­ld wist het zeker: over een half uur is Mathieu wereldkamp­ioen.”
FOTO PHOTO NEWS Met nog twee ronden voor de boeg voert topfavorie­t Mathieu van der Poel de forcing. Thomas Sneyers: “De buitenwere­ld wist het zeker: over een half uur is Mathieu wereldkamp­ioen.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium