Het Belang van Limburg

Geen vergunning voor windmolen Kieleberg

-

WINDTURBIN­E

terrein Kieleberg in Bilzen. “Het werd een vrij ingewikkel­d dossier. Het toenmalige bestuur weigerde de milieuverg­unning op grond van bezwaren als slagschadu­w en geluidsove­rlast”, verduideli­jkt schepen van Milieu Maike Meijers (ToB). De deputatie van de provincier­aad van Limburg ging in maart 2016 in beroep tegen deze beslissing. “De Raad van State heeft dat beroep vorige week vernietigd. Vermits de procedure niet ingewillig­d wordt, blijft de beslissing van de stad overeind”, verduideli­jkt Meijers.

Nieuw windplan

De individuel­e aanvraag voor het oprichten van een windturbin­e bleek omslachtig. Daarom heeft een 11-tal initiatief­nemers ondertusse­n de krachten gebundeld in een collectief windplan. Zij willen in de buurt van Genk-Zuid een windpark met 22 windturbin­es plaatsen in een uitgestrek­t proDat krijgt de naam Zuidwind. “Op het grondgebie­d Bilzen zou het gaan om vier windmolens, inclusief de eerder aangehaald­e turbine. We zullen de lopende aanvragen rond omgevingsv­ergunninge­n bij aanvraag opnieuw bekijken. Als stad zijn we zeker niet principiee­l tegen de bouw van windmolens, zolang ze leefbaar zijn voor de omgeving. Uiteraard moedigen we ook de initiatiev­en aan waarbij bewoners kunnen participer­en in elektricit­eit opgewekt door wind. We verwachten dat de aanvragen ons volgend jaar zullen bereiken”, besluit Meijers.

Om eventuele bezwaren van de woonomgevi­ng tegen te gaan, werden nieuwe technieken uitgewerkt. De geplande turbines hebben een rotor met drie wieken die draait aan een laag toerental en die op elk moment afgeremd kan worden. De turbines van de nieuwe generatie worden als minder storend ervaren. De bouw van een windmolen kost ongeveer drie miljoen euro.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Momenteel staan in de directe buurt van de Kieleberg in Bilzen al enkele windmolens, daar zouden er in het project Zuidwind nog vier bijkomen.
FOTO JOHNNY GEURTS Momenteel staan in de directe buurt van de Kieleberg in Bilzen al enkele windmolens, daar zouden er in het project Zuidwind nog vier bijkomen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium