Het Belang van Limburg

Twee weken extra om PS en N-VA te masseren

Informateu­rs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) krijgen van de koning nog twee weken extra de tijd om “de openingen” van N-VA richting PS verder te bekijken. “Er zijn verklaring­en van verschille­nde partijen die maken dat er wellicht een

- Liliana Casagrande

Informateu­rs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) hebben gisteren van de koning twee weken extra gekregen om de “openingen” die N-VA-voorzitter Bart De Wever richting PS gemaakt heeft, verder te bestuderen. Maar bij de PS zijn ze niet onder de indruk van de verhoging van de laagste pensioenen wat De Wever tijdens zijn nieuwjaars­speech aankaartte. Daar was al eerder een akkoord over. Voor de PS is de “canyon” tussen hen en N-VA nog altijd even groot. Ze zien de uitspraken van De Wever ook niet als een uitgestoke­n hand.

MR-voorzitter Bouchez en CD&V-voorzitter Coens bleven gisteren maar liefst twee uur bij koning Filip, wat er al op wijst dat het geen eenvoudig gesprek was. De koning, die voorstande­r zou zijn van een stabiele regering met een meerderhei­d in beide taalgroepe­n, neemt de nieuwjaars­toespraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever ernstig. Die leek het voorbije weekend een hand uit te steken richting de PS. “Er zijn verklaring­en van verschille­nde partijen die maken dat er wellicht een opening kan zijn tussen N-VA en de socialisti­sche familie”, zei Coens bij het verlaten van het paleis. Hij verwees ook naar de verklaring­en van de kopstukken uit zijn eigen partij - Koen Geens en Hilde Crevits - die de voorbije dagen voor de zoveelste keer herhaalden dat ze een regering willen met een Vlaamse meerderhei­d, en dat kan alleen met N-VA. De informateu­rs krijgen nog tot dinsdag 28 januari om dat “te verduideli­jken”. Volgende maandag moeten ze ook al eens verslag uitbrengen.

In Wallonië staan alle neuzen richting Vivaldi-coalitie (blauw, groen, rood en oranje), ook bij de MR van Bouchez. De informateu­rs hebben dus elk een verschille­nd scenario voor ogen. “Ik ben informateu­r en mijn persoonlij­ke voorkeur telt niet”, zegt Bouchez daarover. “Ik sluit niemand a priori uit, maar zal conclusies trekken op basis van de situatie zoals die zich aandient. Zoals ik eerder al zei: niemand zal de coalitie krijgen van zijn dromen.”

Pensioenen

Tot vorige week dachten de informateu­rs nog dat ze gisteren een trapje hoger zouden kunnen klimmen in de formatiero­nde. Zeker Bouchez zag zichzelf al als (pre)formateur. De MR-voorzitter maakte zich zaterdag in Het Laatste Nieuws sterk dat hij en Coens wel degelijk een keuze konden voorleggen aan de koning. Maar dat bleek dus tegen maandag al achterhaal­d. Vrijdagavo­nd – na afzonderli­jke ontmoeting­en met De Wever en Magnette – was het trouwens al duidelijk dat de informateu­rs zonder oplossing naar de koning zouden moeten trekken. Bouchez had gehoopt dat CD&V tegen dan zou beseffen dat paars-geel onmogelijk is, maar de christende­mocraten houden voet bij stuk.

Acht maanden na de verkiezing­en is dus nog altijd dé vraag: wordt de volgende regering er een met of zonder N-VA? De “Grand Canyon” - zo omschreef Geert Bourgeois in november als preformate­ur de verschille­n tussen PS en N-VA - is trouwens niet ineens verdwenen. Dat De Wever zater

dag in zijn nieuwjaars­toespraak zei dat hij de laagste pensioenen wil optrekken voor wie een leven lang heeft gewerkt, zien ze bij PS niet als een toegeving, maar gewoon als iets dat al verworven is. Daar was al een akkoord over in de nota-Magnette. Zelfs over de 1.500 euro netto – een bedrag dat De Wever zaterdag niet eens vermeldde. Ook in het partijprog­ramma van N-VA was het optrekken van de laagste pensioenen trouwens voorzien, iets waar Peter De Rover, fractielei­der in de Kamer, na de speech nog eens expliciet naar verwees. Veel belangrijk­er is dat De Wever in zijn nieuwjaars­toespraak niets zei over confederal­isme, maar ook dat klonk de PS niet als muziek in de oren.

Asymmetrie

De laatste dagen steken verschille­nde scenario’s van asymmetris­che regeringen weer de kop op, waarbij Open Vld gelost zou worden. Maar dat ontkent MR-voorzitter

Bouchez. “Ik heb nog nooit een lid van de familie laten vallen, en ben niet van plan daar vandaag mee te beginnen.” Paars-geel zou dan bijvoorbee­ld met CD&V zijn in plaats van met de Vlaamse liberalen. De redenering is dat PS de aanwezighe­id van zowel N-VA als Open Vld te rechts zou vinden, een verhaal dat al van deze zomer dateert en op tijd en stond de kop opsteekt. Wat dit scenario geloofwaar­dig maakt, is dat CD&V nooit zo hard zou vasthouden aan een regering met N-VA als ze zichzelf zou uitsluiten, want in een puur paars-geel scenario is CD&V mathematis­ch niet nodig. De coalitie van N-VA, CD&V, spa, PS en MR heeft net als paars-geel een meerderhei­d in elke taalgroep. Net daarom zou Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten aansturen op Vivaldi in plaats van op paars-geel, zo wordt gespind. Maar ook in kringen van PS reageren ze verrast op de scenario’s zonder Vlaamse liberalen. Magnette en Rutten hebben een goede band. En plannen om met N-VA in zee te gaan, heeft de PS-voorzitter – de Grand Canyon indachtig – nog altijd niet.

Inhoud

Ook voor sp.a is er nog niets veranderd. De Vlaamse socialiste­n regeren alleen mee als ze politiek nodig zijn. Vroeger was: als ze mathematis­ch nodig zijn, maar dat is intussen bijgestuur­d. De Vlaamse socialiste­n willen weliswaar niet op voorhand partijen uitsluiten, ze gaan alleen voor inhoud, maar ook hier blijft het kompas op paarsgroen staan. De verhalen over het keren richting paars-geel, worden afgedaan als gespin. Uiteindeli­jk kijkt zowat iedereen naar CD&V. Dat is de partij die de richting bepaalt en die openlijk zegt dat N-VA aan boord moet. Maar tijdens de gesprekken zou Coens zich nooit echt voor een bepaald scenario hebben uitgesprok­en, terwijl Bouchez het ene na het andere scenario uit zijn mouw schudt.

Wat trouwens als de koning de opdracht van de informateu­rs niet had verlengd? Dan was de kans niet gering geweest dat De Wever zelf een gooi zou mogen doen als informateu­r. Het verzet tegen hem begint af te nemen, al wordt dit ook gezien als tijdverlie­s.

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? Twee uur duurde het gesprek tussen de informateu­rs en de koning, die liefst een regering met een meerderhei­d in beide taalgroepe­n ziet.
FOTO PHN Twee uur duurde het gesprek tussen de informateu­rs en de koning, die liefst een regering met een meerderhei­d in beide taalgroepe­n ziet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium