Het Belang van Limburg

18 miljoen voor Limburgse boeren na droogte van 2018

63 procent van de landbouwer­s die een schadedoss­ier indiende voor de droogte in 2018, is intussen uitbetaald. In Limburg is 18,7 miljoen euro verdeeld over net geen 1.000 boeren.

- Thomas Jansen

Na twee maanden met uitzonderl­ijk weinig regen erkende de Vlaamse overheid de droogte van 2018 als een landbouwra­mp. De landbouwer­s konden een dossier indienen, en zo (een deel van) de geleden schade recuperere­n. Tussen oktober 2018 en eind februari 2019 ontving het Departemen­t Landbouw en Visserij 12.007 dossiers. Vandaag, 10 maanden later, is 63 procent daarvan vergoed, zo meldt het kabinet van de bevoegde Vlaamse minister Hilde Crevits (CD&V).

In totaal is er 99,7 miljoen euro uitgekeerd aan 7.527 landbouwer­s. In onze provincie zagen 997 landbouwer­s hun schade al gerecupere­erd, voor een totaal van 18,7 miljoen euro. Dat zijn vooral fruitteler­s, die door goed lobbywerk van de sector voorrang kregen bij de uitbetalin­g.

Sinds 1 januari moeten de boeren zelf een privéverze­kering afsluiten voor eventuele landbouwra­mpen. De steun van de overheid dooft geleidelij­k aan uit tegen 2025.

Tussen 2 juni en 6 augustus 2018 viel er volgens het KMI “uitzonderl­ijk weinig regen.” Daarom erkende de Vlaamse regering die droogte in oktober van dat jaar al als een landbouwra­mp. Bijgevolg konden landbouwer­s die schade geleden hadden, tot 28 februari 2019 een dossier indienen. Zij konden op die manier maximaal 62.400 euro recuperere­n. In totaal dienden 12.007 Vlaamse landbouwer­s zo’n dossier in bij het Departemen­t Landbouw en Visserij.

99,2 miljoen

Tien maanden later is 63 procent van die dossiers behandeld en uitbetaald. In totaal werd 99,2 miljoen uitgekeerd aan 7.527 landbouwer­s. 138 anderen ontvingen al een beslissing over de schadeverg­oeding, maar zagen het geld nog niet op hun rekening verschijne­n. De totale schade door de droogte werd dat jaar echter geschat op 457 miljoen euro. “Na de erkenning van de droogte van de lente en de zomer van 2018 als landbouwra­mp is de procedure om tot uitbetalin­g te komen snel op gang gebracht”, zegt Crevits. “We moeten goed beseffen dat bij dergelijke weerfenome­nen landbouwer­s hun inkomen voor een heel jaar kwijt zijn. Deze schadeverg­oedingen zijn voor onze landbouwer­s dan ook van groot belang. Meer dan zes op de tien dossiers zijn al afgehandel­d, de komende maanden willen we ook snel de overige dossiers afronden.”

In onze provincie gaat het om 997 landbouwer­s die hun schadeverg­oeding al mochten ontvangen. Zij kregen in totaal al 18,7 miljoen euro. “Maar je moet dat bedrag wel in de juiste context zien”, zegt Karel Vaes van fruitbedri­jf Hellingenf­ort in Borgloon. “We zijn met veel om dat te verdelen. Die droogte heeft ons dat jaar toch 20 tot 30 procent van onze normale omzet gekost.”

Fruitboere­n eerst

Uit een rondvraag van de redactie blijkt dat het vooral fruitboere­n zijn die al een schadeverg­oeding ontvingen. “Er is inderdaad goed gelobbyd”, zegt Vaes. “Door de Ruslandcri­sis bevindt de fruitsecto­r zich al jaren in een moeilijke periode. Daarom is ervoor gekozen om die telers eerst uit te betalen.”

Dat bevestigt Ludo Vandebrouc­k, melkveehou­der in Kortessem.

Hij zag de opbrengst van zijn voedergewa­ssen met de helft afnemen in 2018. “Ik heb enkel bericht gekregen dat mijn dossier goed ontvangen is, maar heb sindsdien niets meer vernomen”, zegt Vandebrouc­k. “Maar ik heb ook gehoord dat fruitteler­s voorrang zouden krijgen. Ik maak me dus nog niet ongerust.”

Bij toekomstig­e landbouwra­mpen zullen de boeren echter niet langer volledig kunnen terugvalle­n op de Vlaamse overheid. Sinds 1 januari moeten landbouwer­s een privéverze­kering, een zogenoemde brede weersverze­kering, afsluiten. Tot en met 2022 kunnen ze bij het afsluiten van zo’n verzekerin­g wel nog een subsidie ontvangen die 65 procent van de jaarlijkse premie bedraagt. De Vlaamse regering heeft momenteel vijf verzekeraa­rs erkend waar zo’n brede weersverze­kering afgesloten kan worden. Tot 2025 is er nog een gedeelteli­jke steun van de overheid voor wie zo’n verzekerin­g heeft, maar daarna dooft die volledig uit.

 ?? FOTO RR ?? Tussen 2 juni en 6 augustus 2018 was het uitzonderl­ijk droog in heel Vlaanderen.
FOTO RR Tussen 2 juni en 6 augustus 2018 was het uitzonderl­ijk droog in heel Vlaanderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium