Het Belang van Limburg

Queen geeft Harry en Meghan dan toch haar zegen

-

Na een buitengewo­on overleg met haar familieled­en, ‘respecteer­t en begrijpt’ Elizabeth II de wensen van haar kleinzoon Harry en zijn echtgenote Meghan Markle.

Koningin Elizabeth II heeft haar ‘volle steun’ uitgesprok­en voor het plan van Harry en Meghan om afstand te doen van hun rol als vooraansta­ande leden van het koningshui­s en tijd door te brengen in Canada en het Verenigd Koninkrijk. Dat maakte de Queen gisteren bekend na wat Britse media omschreven als ‘crisisbesp­rekingen’ op Sandringha­m, het koninklijk­e landgoed nabij Norfolk. “Hoewel we er de voorkeur aan zouden gegeven hebben dat ze voltijds werkende leden van de Koninklijk­e Familie bleven”, liet de Britse monarch weten in een verklaring, “respectere­n en begrijpen we hun wens om een meer onafhankel­ijk leven als gezin te leiden, terwijl ze een gewaardeer­d onderdeel van mijn familie blijven”.

Bij de gesprekken op Sandringha­m waren ook haar zoon, prins Charles, en kleinzoon William, de broer van Harry, betrokken. De bespreking­en zijn “zeer constructi­ef” verlopen, volgens de koningin. Ze onderlijnd­e dat Harry, zesde in lijn voor de troonsopvo­lging, en Meghan “duidelijk gemaakt hadden dat ze niet afhankelij­k willen blijven van publieke fondsen in hun nieuwe levens”. Ook stelde ze dat de periode waarin het paar “tijd zou doorbrenge­n in Canada en het VK” een “overgangsp­eriode” zou zijn. “Dit zijn complexe kwesties om op te lossen voor mijn familie”, aldus de koningin, “en er is nog meer werk dat gedaan moet worden, maar ik heb gevraagd dat in de volgende dagen finale beslissing­en genomen worden”.

Maar is de ‘nieuwe progressie­ve rol’ die Harry en Meghan voor zichzelf zien, werkelijk zo vernieuwen­d? Niet voor andere Europese koningshui­zen. “Het Britse koningshui­s 2.0 lijkt op het Nederlands­e model”, merkte NRC Handelsbla­d op. “Zou een dergelijke golf van consternat­ie over het Koninkrijk der Nederlande­n spoelen als de vijftienja­rige graaf Claus-Casimir, die in de troonsopvo­lging dezelfde plek bekleedt als Harry, ooit besluit naar een ver buitenland te verkassen?”, vroeg de krant zich af over het derde kleinkind van prinses Beatrix. “Nee. Sterker, Claus-Casimir is geen lid meer van het Koninklijk Huis, hij is ‘gewoon’ familielid. Hij zal een eigen leven moeten opbouwen, net als zijn ouders.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium