Het Belang van Limburg

“NMBS verschuilt zich achter excuses”

“Zonder assistenti­e raken mensen in een rolstoel de komende dertig jaar de trein niet op.”

-

NMBS HASSELT

Drieënzest­ig centimeter, dat is de opstaphoog­te van 445 nieuwe treinwagon­s die de NMBS besteld heeft. Het gaat om een gloednieuw model, het M7-type. Een peperdure investerin­g. En tóch niet aangepast aan de huidige perrons. Noch aan de fel verouderde perronhoog­te van 28 centimeter, noch aan de meer gebruikte 55 centimeter, noch aan de nieuwe standaardh­oogte van 76 centimeter. Er is altijd minstens 8 centimeter verschil.

“We kozen voor een compromis”, zegt NMBS-woordvoerd­er Dimitri Temmerman. “We keken naar de verschille­nde perronhoog­tes in ons land en kozen voor een hoogte die ongeveer het midden houdt tussen die vaak gebruikte perronhoog­tes van 55 en 76 centimeter. Bovendien moesten we rekening houden met de technische beperkinge­n van een dubbeldekk­er zoals de M7. Die moet genoeg binnenruim­te overhouden om twee verdieping­en mogelijk te maken. Het is namelijk heel belangrijk dat de nieuwe wagons de passagiers­capaciteit doen toenemen op het huidige spoorwegne­t.” Allemaal goed en wel, maar wat met minder mobiele mensen? Die reageren teleurgest­eld en boos.

“Het is totaal onaanvaard­baar dat België er weer niet in slaagt om ons zelfstandi­g het openbaar vervoer te laten nemen, terwijl dat in onze buurlanden wel kan”, zegt Ingrid Borré, vicevoorzi­tter van de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap, die de aankoop afraadde.

24 uur op voorhand aanvragen

Borré vreest dat rolstoelge­bruikers of mensen die slecht ter been zijn daarom nog dertig jaar – de levensduur van zo’n wagon – niet zonder assistenti­e de trein kunnen nemen. “Eigenlijk zouden we regeringsl­eiders en NMBS’ers eens op pad moeten sturen met een rolstoel, zodat ze zelf voelen hoe moeilijk het is.”

De bevoegde minister François Bellot (MR) vraagt om alles in het juiste perspectie­f te zien. Volgens hem wordt wel degelijk ernstig gewerkt om iedereen de mogelijkhe­id tot vervoer te geven. “In de nieuwe wagons is er specifiek plaats voor rolstoelen”, stelt hij. Hij verdedigt zich ook met de 100 miljoen euro die extra is vrijgemaak­t om stations aan te passen voor mensen met een beperkte mobiliteit.

“Ik blijf dus beperkt in mijn mobiliteit”, zegt Guy Junior Stevens met een zucht. Hij is kwaad dat hij als rolstoelge­bruiker de komende jaren nog altijd niet zelfstandi­g de trein kan op- of afstappen, en nog altijd zal moeten rekenen op zijn verloofde, of minstens een dag op voorhand zijn treinrit en begeleidin­g zal moeten reserveren.

“Ik begrijp dat het niet evident is,

De NMBS zelf somt alle maatregele­n op om aan te tonen dat zij wél al het mogelijke doen. “In 132 van de 550 Belgische stations kunnen mensen met een mobiele beperking assistenti­e vragen om de trein op te geraken”, zegt Temmerman. “In twee derde van die stations moeten ze die begeleidin­g wel 24 uur op voorhand aanvragen. In de 41 drukste stations, waar de meerderhei­d van de reizigers opstapt, kunnen mensen met een beperkte mobiliteit de assistenti­e nog tot drie uur voor de treinreis reserveren. Ons uiteindeli­jke doel is dat iedereen zelfstandi­g en ik ben zelf zeker niet slim genoeg om het probleem op te lossen, maar je ziet dat ze er in het buitenland wel in slagen om het openbaar vervoer toegankeli­jk te maken. En de NMBS, die doet maar wat en verschuilt zich vooral achter excuses. Ik heb nooit het gevoel gehad dat daar echt iemand de zaken wil verbeteren. Het bedrijf is helemaal vastgeroes­t.” de trein kan nemen, maar dat is nog niet voor meteen.”

Nog 300 M7-wagons

Vanaf de lente rijden de eerste van de 445 bestelde wagons tussen de stations van Oostende en Eupen. Momenteel wordt een tweede bestelling voorbereid. Al laat Bellot daarover wel weten dat de NMBS eerst de wagons van de eerste lichting zal evalueren. “We hebben nog tot eind dit jaar om te kijken of we nog eens 300 bijkomende wagons van het type aankopen of niet.”

 ?? FOTO MARC GYSENS ?? Voor mensen met een beperking is zelfstandi­g reizen onmogelijk in de nieuwe treinen, vindt ook Guy Stevens.
FOTO MARC GYSENS Voor mensen met een beperking is zelfstandi­g reizen onmogelijk in de nieuwe treinen, vindt ook Guy Stevens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium