Het Belang van Limburg

“Trein in plaats van vliegtuig: op lange termijn geen effect op CO2-uitstoot”

-

Als je ervoor kiest om te reizen met de trein in plaats van met het vliegtuig, wordt er op de lange termijn nog altijd even veel CO2 uitgestote­n. Dat zeggen wetenschap­pers van de KU Leuven in een rapport dat ze vandaag voorstelle­n.

“Op individuee­l niveau zorgt een treinreis wel voor minder CO2uitstoo­t dan een reis met het vliegtuig”, zegt econoom Stef Proost, coördinato­r van de denktank Metaforum. “Maar op de lange termijn is er geen effect.”

Dat komt omdat Europa zichzelf in het klimaatakk­oord van Parijs een plafond heeft opgelegd voor de totale CO2-uitstoot. Die moet dalen tot bijna nul in 2050. Wie CO2 wil uitstoten, moet daarom ‘emissierec­hten’ kopen. Als een luchtvaart­maatschapp­ij minder CO2 uitstoot omdat er minder wordt gevlogen, zal iemand anders die rechten opkopen voor de CO2 die zij uitstoten. “En als jouw vliegtuig die CO2 uitstoot, moet iemand anders die compensere­n.”

Signaal

Critici noemen de redenering van de denktank ‘puur theoretisc­h’. “Door minder te vliegen, stuur je de luchtvaart­maatschapp­ijen en je regering een veel krachtiger signaal dan je ooit van de emissiehan­del kan verwachten”, zegt William Todts van Transport & Environmen­t. En Dirk Holemans van denktank Oikos: “Enkel economen met blind geloof in de markt komen tot zo’n waanzinnig­e conclusie.”

Stef Proost benadrukt dat de visietekst van Metaforum bedoeld is om te pleiten voor een slim klimaatbel­eid. “We hebben nood aan hoge CO2-prijzen in dat systeem van emissiehan­del, aan veel geld voor diepgaand onderzoek naar technologi­sche verbeterin­gen om gebouwen te verwarmen, en aan subsidies voor de eerste installati­es daarvan.”(kba,rmg)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium